Charles schrijft geschiedenis: hij spreekt als eerste Britse royal in Franse senaat

Er was ook vertier, want Camilla daagde mevrouw Macron uit voor een potje tafeltennis.

Na een uitgesteld staatsbezoek van maar liefst zeven maanden, reisden koning Charles en koningin Camilla afgelopen woensdag voor drie dagen af naar Frankrijk. En daar schreef Charles donderdag geschiedenis, toen hij als eerste lid van de Britse koninklijke familie een toespraak hield in de Franse Senaat.

Langverwacht staatsbezoek

De reden van het uitgestelde staatsbezoek is de onrust in Frankrijk, afgelopen maart. Hierdoor besloten president Macron en de Britse royals om het staatsbezoek uit te stellen. Inmiddels zijn Charles en Camilla al een paar dagen in Frankrijk en hier staat er – natuurlijk zoals met elk staatsbezoek – een hoop op de planning. Het staatsbezoek an sich staat in het teken van de van de ‘gedeelde geschiedenis, cultuur en waarden van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk’.

Gedenkwaardige speech

Koning Charles heeft donderdag, de tweede dag van het staatsbezoek, als eerste lid van de Britse koninklijke familie een toespraak gehouden in de Franse Senaat. De monarch deed dat deels in het Frans, en dat ging hem goed af. Voorafgaand aan zijn toespraak werd Charles door het parlement met applaus welkom geheten in Frankrijk. De koning verontschuldigde zich met een lach voor het onderbreken van het reces van het Franse parlement. “Ik ben zeer geroerd door het feit dat u hier allemaal in groten getale aanwezig bent.” Zijn excuus werd lachend door de zaal geaccepteerd.

NL Beeld / Abaca Press

Charles beloofde in een historische toespraak tot de senaat van het land alles te zullen doen wat hij kan om de ‘onmisbare relatie’ tussen Groot-Brittannië en Frankrijk te versterken. Hij sprak over de ‘vriendschap en warme vertrouwdheid’ tussen de twee landen, evenals de eenheid over kwesties als klimaatverandering. Er klonk onder andere: “Als buren, vrienden, partners en bondgenoten is er geen uitdaging die we niet aankunnen, zoals we in het verleden al vaak genoeg hebben bewezen. Laten we met hoop en moed voorwaarts gaan – en laten we dat samen doen.”

Sportieve Camilla

De koning en de koningin vergezelden Macron later die dag nog in het Rugby World Cup-dorp in Saint-Denis, in het noorden van Parijs. Hier stelde Camilla haar tafeltennis skills nog even op de proef…

De koningin sloeg de bal verschillende keren in het net en maakte grapjes met mevrouw Macron over het spel. Het duurde dan ook niet lang of er kwam een duelletje tegen Brigitte Macron. Na een paar minuten spelen is het de Franse First Lady die de wedstrijd wint. A for effort, Cam!

Bron: Hello! Magazine, Vorsten, Archief Beau Monde | Beeld: NL Beeld, Instagram 

 

 

Laatste nieuws