Prinses Elisabeth naar Harvard: wat mag dat kosten?

We verklappen alvast: het is bijna veertig keer zoveel als we in Nederland aan collegegeld betalen.

Begin deze week kondigde het Belgische hof grootse toekomstplannen aan voor prinses Elisabeth. Zij verhuist binnenkort naar Boston om daar aan de Universiteit van Harvard een master-graad Public Policy te halen. Nu weten we natuurlijk dat we ons geen zorgen hoeven te maken over het budget van de kroonprinses, maar we zijn toch nieuwsgierig: hoeveel mag een tweejarige studie aan Harvard kosten?

Studie

Na het behalen van haar Internationaal Baccalaureaat aan dezelfde prestigieuze kostschool waaraan onze eigen Alexia is afgestudeerd, stortte Elisabeth zich op een militaire training. Vervolgens begon ze aan een bacheloropleiding aan het Oxfordse Lincoln College. En de prinses is het studeren blijkbaar nog niet zat, want het Belgische hof kondigde onlangs aan dat het niet lang meer duurt voordat zij naar Boston vertrekt om haar intrede te doen bij de Universiteit van Harvard.

Beroemde alumni

Nu weten we dat Harvard niet de minste universiteit is. Sterker nog: de prestigieuze academie lijkt alleen maar miljonairs, presidenten en olympiërs op te leveren. Barack Obama, Bill Gates, John F. Kennedy; het is slechts een greep uit de namen van mensen die een papiertje bij Harvard hebben gehaald. De lat ligt dus hoog voor Elisabeth, al zal de prinses daar weinig last van ondervinden. Haar toekomst ligt immers al zo goed als vast.

Kosten

Je begrijpt dat een plekje op een universiteit als Harvard niet gratis is. Voor één jaar betaal je maar liefst 90.000 euro per jaar. Elisabeth blijft twee jaar, dus een snel rekensommetje leert ons dat de prinses net geen twee ton moet ophoesten voor haar verblijf aan de universiteit. Ter vergelijking: het gemiddelde collegegeld dat we in Nederland betalen aan een universiteit of hogeschool is 2.314 euro. Opleidingen met het kenmerk ‘kleinschalig en intensief onderwijs’ mogen maximaal vijf keer zo veel vragen, maar zelfs dat komt dus nog niet dichtbij het bedrag dat de Universiteit van Harvard eist van studenten.

Overigens moeten we er wel bij vermelden dat die 90.000 euro inclusief verblijfskosten zijn. Al vermoeden we dat die voor de prinses en haar beveiliging weer wat hoger zullen uitvallen. Tja, je moet er wat voor over hebben om op dezelfde campus te vertoeven als de Obama’s!

Bron: All Things Amalia | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws