Koning Willem-Alexander reageert op NSDAP-kaart prins Bernhard

'Ik ben ervan overtuigd dat we het verleden onder ogen moeten zien, ook de minder mooie gedeeltes'

Eerder deze week openbaarde historicus Flip Maarschalkerweerd dat hij de originele NSDAP-lidmaatschapskaart van wijlen prins Bernhard had aangetroffen in diens persoonlijke archieven. Koning Willem-Alexander heeft nu op dit nieuws gereageerd.

Nazi

Hoewel Bernhard zelf eeuwig heeft gezworen nooit lid te zijn geweest van de nazipartij, is er over de jaren steeds meer bewijs naar buiten gekomen dat het tegendeel bewees. Met deze week, als onomstotelijk bewijsstuk de originele NSDAP-lidmaatschapskaart van de prins. Hoewel de RVD nog weigerde er meer over los te laten, heeft koning Willem-Alexander nu wel gereageerd op de vondst.

Transparantie

De koning is vandaag aanwezig bij de uitreiking van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst in het Koninklijk Paleis op de Dam. Maar de toegestroomde pers wilde vooral erg graag een reactie van de vorst op de onthullingen over zijn grootvader. Voorafgaand aan de uitreiking deelde Willem-Alexander: “Ik kan me wel heel goed voorstellen dat het nieuws grote impact heeft, veel emoties oproept, met name bij de Joodse gemeenschap. Maar ik ben ervan overtuigd dat we het verleden onder ogen moeten zien, ook de minder mooie gedeeltes van het verleden.”

Daarbij stelde hij dat hij transparantie voorop wilde stellen. “Ik heb zelf ook de mogelijkheid dingen uit het archief te halen, maar ik heb besloten dat niet te doen. Ik vind dat het hele archief zo transparant mogelijk beschikbaar moet zijn, voor de geschiedschrijving.”

Eigen archieven

Pijnlijk detail: de kaart is aangetroffen in de persoonlijke archieven van de prins. Maarschalkerweerd deelde met NRC dat er een briefje bij de kaart zat van een Amerikaanse bewindvoerder, die schreef: “Ik heb dit een aantal jaren in mijn kluis bewaard. Toen ik op het punt stond het te vernietigen, bedacht ik me dat u het recht hebt verdiend om het zelf te vernietigen.”

Maar klaarblijkelijk heeft de prins z’n kaart nooit vernietigd. Opmerkelijk, vindt ook historica en schrijfster Annejet van der Zijl: “Er zijn genoeg open haarden op Soestdijk, lijkt mij. Ik kan niet anders concluderen dan dat hij toch wel hechtte aan die periode in zijn leven.”

Bron: NU.nl | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws