6 Feitjes over de jarige prinses Elisabeth

Hiep hoera voor de Hertogin van Brabant!

Vandaag is het feest aan het Belgische hof! Kroonprinses Elisabeth is namelijk 22 jaar geworden, en dat moet natuurlijk gevierd worden. Maar wat weten we eigenlijk over de jonge troonopvolger? We zetten zes weetjes over Elisabeth op een rij.

1. Studeren

De 22-jarige troonopvolgster is in 2021 begonnen aan de opleiding History & Politics aan het Lincoln College, onderdeel van de prestigieuze universiteit van Oxford. De studie duurt drie jaar, maar Elisabeth is het inmiddels wel gewend om lang weg te zijn van het paleis. Ze rondde haar middelbare school af op het Atlantic College in Wales, net als onze Alexia, en volgde daarna een jaar aan de Militaire Academie. Dit leverde enkele indrukwekkende kiekjes op van de prinses met haar voeten (en handen!) in de modder.

prinses elisabeth van belgie
Beeld: NL Beeld

Evengoed kregen we foto’s te zien van de hoogheid in haar ceremoniële uniform, met koning Filip als glunderende vader aan haar zijde:

elisabeth
Beeld: NL Beeld

2. Talenknobbel

Een talenknobbel die heeft ze zeker, naast dat ze een beetje Chinees spreekt, spreekt ze ook nog eens vloeiend Frans, Duits, Engels en Nederlands. Nog een leuk weetje: Elisabeth wordt de eerste Belgische koningin die vloeiend Nederlands spreekt.

3. Broertjes en zusjes

Elisabeth is het eerstgeboren kind van koning Filip en koningin Mathilde. Maar daar houdt de familie niet op. Ook heeft ze nog twee broertjes, prins Gabriel en prins Emmanuel, én nog een jonger zusje, prinses Eléonore.

Het Belgische koninklijke gezin in juli 2023.
Beeld: NL Beeld

4. Vrouwelijke troonopvolger

Als eerstgeboren kind van de koning is ze sinds 21 juli 2013 eerste in lijn voor de opvolging van de troon van België. Ze wordt de eerste échte koningin van België: alle koninginnen die haar voorgingen, waren dat omdat ze met een koning waren getrouwd, niet omdat ze als kroonprinses werden geboren.

5. Volledige naam

Ze is vernoemd naar de overgrootmoeder van prins Filip, koningin Elisabeth. “Mijn overgrootmoeder koningin Elisabeth was een koningin met veel karakter, die veel voor het land gedaan heeft. Misschien kan ze een voorbeeld zijn”, vertelde de kersverse vader bij de geboorte van zijn dochter in 2001. Haar volledige naam luidt: Elisabeth Theresia Maria Helena.

6. Gevoel voor stijl

De jonge prinses heeft al duidelijk een goed gevoel voor mode. We hopen dan ook dat ze écht zelf haar outfits bij elkaar scharrelt, want dan worden de outfitjes er in de toekomst nog leuker op. Want of het nu gaat om een moderne japon voor een jongedame…

koninklijke familie belgie
Beeld: NL Beeld

…of een prachtige gala-look voor een aankomend vorstin…

prinses Elisabeth
Beeld: NL Beeld

…Elisabeth komt altijd piekfijn voor de dag!

Ook Beau Monde wenst de prinses natuurlijk een bijzonder fijne verjaardag toe. Wij proosten in elk geval op afstand mee – op uw gezondheid, hoogheid!

Bron: HLN, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws