Om deze reden verschenen zwangere royals vroeger zelden in het openbaar

Prominente baby belly kiekjes waren vroeger zeer zeldzaam.

Hoewel anno 2023 niemand meer gek opkijkt van een royal baby belly, was dat jaren geleden wel anders. Vroeger was het not done om als lid van het koninklijk huis ‘zomaar’ in het openbaar je zwangere buik te tonen. Inmiddels lijkt het onder de royal ladies juíst hip om te bewijzen dat er nieuw prins(es)je aankomt. Vanwaar die revolutionaire verandering?

Hoogzwanger op werkbezoek

Zwanger of niet: de royal plicht roept – dat lijkt het motto dezer dagen te zijn onder de vrouwelijke hoogheden. De laatste jaren lijken zij in plaats van meer naar de achtergrond te verdwijnen, soms zelfs een tandje bij te zetten wanneer ze in verwachting zijn. Zo legde onze eigen Máxima twee maanden voordat Alexia ter wereld kwam nog het één na het andere werkbezoek af, en verscheen ze tijdens Koninginnedag in 2005 hoogzwanger op de publieke verjaardag van (destijds) koningin Beatrix.

Beeld: NL Beeld

Echt gelukkig kijkt ze er niet bij, maar dat valt te begrijpen als je op je schoonmoeders verjaardag gezellig staat te wezen terwijl je eigenlijk hele andere dingen aan je hoofd hebt (lees: augurken met zure matten eten en aan de lopende band slofjes en berenpakjes voor je aankomende spruit kopen).

Niet alleen in Nederland is het onder de royals algemeen geaccepteerd om hoogzwanger ten tonele te verschijnen. Zo straalde (destijds) prinses Letizia in 2007 tijdens een officieel diner met de Mexicaanse president terwijl ze al geruime tijd in verwachting was van infanta Sofía

Beeld: NL Beeld

…en deed ook prinses Kate in februari 2018 geen enkele moeite om haar baby belly verborgen te houden.

Beeld: NL Beeld

Onfatsoenlijk

Tegenwoordig is het dus absoluut geen taboe meer om als royal lady in het openbaar te verschijnen met een dikke buik. Maar een zwangere Julia, Beatrix of Elizabeth? Daar zijn vrijwel geen beelden van – en dat is niet alleen omdat er toen niet van elke royal poep en scheet een foto werd genomen. Vroeger was het voor royal ladies niet meer dan normaal om zich terug te trekken wanneer ze in verwachting waren. Een werkbezoek hier en daar zat er voor zwangere royals dus niet in. Bovendien was het in die tijd onfatsoenlijk om een zichtbaar zwangere dame te fotograferen.

Als er vroeger wél een royal in verwachting en public verschijning maakte, werd er alles aan gedaan om de dikke buik te verbergen. Toch fijn voor de prinsessen en koninginnen van onze tijd dat die poppenkast niet meer nodig is!

Bron: Blauw Bloed | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws