Wat je kunt doen voor een stralende huid

Waarschijnlijk was het niemand minder dan Cleopatra die haar huidje als eerste onder smeerde met een beauty-crème – al was dat wel ter bescherming tegen de hardnekkige zandstormen in Egypte. Net als elke vrouw van boven de 30 ben ik (Natascha, Directiesecretaresse en mama uit Haarlem) bezig met mijn huid en probeer ik meerdere producten. Maar hoe haal je nu het meeste uit deze crèmes? Ik bespreek hier mijn ervaringen! Maar eerst zal ik 3 misvattingen ontkrachten.

3 misvattingen over huidverzorging

Een goede crème ruikt lekker en ziet er goed uit

Het klinkt misschien verleidelijk: een crème die ruikt naar een zomers bloemenveld of een moisturizer met een aantrekkelijk kleurtje. Maar deze oppervlakkige kenmerken zeggen niets over de effectiviteit van het product. Sterker nog, toegevoegde geur- en kleurstoffen kunnen soms zorgen voor huidirritatie. Focus daarom op de ingrediënten en hun werking.

Een dikke crème doet meer voor de huid

Het is een hardnekkige gedachte: hoe dikker de crème, hoe voedzamer voor de huid. Ook geeft zo’n fluffy cream mooie beelden voor in de bladen of op TV. De viscositeit van een product zegt echter niet alles over zijn hydraterende eigenschappen. Het zegt meer over welke emulgator is gebruikt. Ook hier geldt dus: het zijn de ingrediënten die bepalen hoe effectief een product is. Een lichte, melkachtige crème kan soms zelfs beter hydrateren dan een dikke, boterachtige variant.

Een vette huid moet je extra goed schoonmaken

Een vette huid grondig reinigen lijkt logisch. Vet klinkt immers een beetje vies en daar moeten we snel vanaf. Echter, een te agressieve aanpak kan de huid juist onrustig maken. Vermijd agressieve scrubs, borstels of uitdrogende producten. Een vette huid heeft, net als alle huidtypes, een milde behandeling nodig. Regelmatig exfoliëren kan echter wel helpen om de huid in balans te houden.

Standaard

Mijn persoonlijke ervaringen in de zoektocht naar een stralende huid: werk aan je dagelijkse routine!

Ik heb geleerd dat het niet alleen gaat om wat je op je huid smeert, maar ook om wat je in je lichaam stopt en hoe je voor jezelf zorgt. Ik heb niet zoveel op met dure beauty-crèmes en besloot na grondige check van de ingrediëntenlijst een crème van Slimminglabs te proberen. Daarnaast heb ik het volgende gedaan.

Ik eet wat voor mij werkt

Ik ken het riedeltje. Voedingsmiddelen rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten doen wonderen voor onze huid, haar en nagels. Bladgroenten, bessen, noten, zaden en vette vissoorten zijn inmiddels (zo goed en zo kwaad als het gaat) redelijk vaste onderdelen van mijn dieet.

Maar wat ik ook heb ontdekt, is dat het net zo belangrijk is om te letten op wat misschien níet zo goed voor me werkt. Hoe reageert mijn huid bijvoorbeeld na een avondje genieten van speciaal biertjes of die overheerlijke pizza burrata? En wat gebeurt er als ik switch naar sojamelk of die nieuwe vleesvervanger probeer? Door een voedingsdagboek bij te houden, heb ik een beter inzicht gekregen in welke voedingsmiddelen mijn huid mogelijk irriteren. Ik heb inmiddels een ‘rode lijst’ met producten, met onder andere bacon, salami, de meeste vleesvervangers, en vette kaas.

Ik slaap regelmatig

Slaap doet wonderen voor mij. Het schijnt dat tijdens de nachtelijke uren ons lichaam hard werkt om cellen te herstellen en te vernieuwen. Ik merk echt een verschil in mijn huid wanneer ik zorg voor 7-9 uur kwaliteitsslaap per nacht of wanneer ik door stress of nachtelijke scroll-sessies slecht slaap.

Ik blijf gehydrateerd

Ik drink water, Spa blauw en op vrijdag een goed glas gemeentepils. Ik heb gemerkt dat wanneer ik goed gehydrateerd blijf, mijn huid er frisser en levendiger uitziet. Dus die 8 glazen water per dag? Die sla ik niet over.

Ik vermijd overmatige blootstelling aan de zon

En tot slot, hoe heerlijk de zon ook voelt, ik zorg er altijd voor dat ik beschermd ben. Een zonnebrandcrème met een hoge SPF is mijn beste vriend, vooral tijdens die hete zomermaanden. Ik ga ook niet meer uitgebreid zonnen.

Met het gebruik van een gewoon goede gezichtscreme (die dus écht niet per se door één of andere Hollywood-ster of razend populaire influencer gepromoot hoeft te worden), én het volgen van deze tips, haal ik het beste uit mijn huid.

Zo simpel kan het zijn!

Beeld: Pexels, Matilda Wormwood

Laatste nieuws