Glamour met een knipoog

De gewoonte die prinses Mary zal opgeven als koningin

De aanstaande koningin viel regelmatig op met deze kleine gewoonte.

Royals Celebrate of Christiansfeld's 250-Year Town Anniversary - Denmark

Dit weekend is het zover: dan doet de Deense koningin Margrethe na 52 jaar afstand van de troon. Dit betekent dat we vanaf zondag officieel te maken hebben met koning Frederik X en koningin Mary. Bij zo'n prestigieuze promotie komen natuurlijk de nodige veranderingen kijken – maar er is één bijzondere gewoonte die de aanstaand koningin vanaf zondag grotendeels op zal geven.

Troonwisseling

Het kan je bijna niet ontgaan zijn dat de Denen met ingang van volgende week een nieuw staatshoofd hebben. Tot grote verrassing van vriend en vijand kondigde de Deense vorstin Margrethe namelijk in haar nieuwjaarsspeech aan dat zij zou aftreden.

Hoewel een abdicatie voor ons Nederlanders misschien niks geks is, was heel Denemarken in rep en roer: het is de eerste keer in ongeveer 900 jaar dat daar een vorst afstand doet van de troon. Met de troonwissel is meteen ook de enige regerende koningin van Europa vertrokken – na jaren van BeatrixElizabeth, en Margrethe op de troon, zijn het nu één en al heren.

Koningin Mary

Natuurlijk geldt dat Frederik als koning z'n echtgenote Mary naast hem heeft staan. Zij zal in tegenstelling tot haar schoonmoeder geen koningin-regent zijn, maar koningin-consort – hoewel het Deense hof al heeft laten weten dat zij gewoon de titel Koningin zal dragen.

Met haar promotie geldt ook dat zij in de koninklijke hiërarchie een stapje omhoog gaat, en op gelijke voet komt te staan met collega's zoals onze eigen koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Hiërarchie

Naast de eindeloze veranderingen aan het Deense hof die zo'n stap omhoog behelst, betekent het ook dat Mary één opvallende gewoonte vaarwel kan wuiven:

Beeld: NL Beeld

Juist: haar ultradiepe kniksjes voor collega-royals met een hogere rang. Zij is dan immers zelf net zo vorstelijk, en dus mag dit klassieke teken van respect voortaan achterwege blijven.

"Volgens de royal etiquette is het bij de begroeting van een royal een teken van respect om even een kleine buiging te maken," legde Margaret Rhodes, nichtje en goede vriendin van wijlen Queen Elizabeth al eens uit. Voor de heren kan het blijven bij een simpele buiging van de nek of van het hoofd, maar de ladies moeten (ook op stiletto's!) toch echt een kniebuiging maken.

Het kniksje is niet verplicht, maar meer een van de vele franjes die bij het theater van het koningschap horen. Wie het niet doet, wordt beslist niet onthoofd, wie het wel doet speelt het koninklijke spel een beetje mee. En Mary? Die gaat regelmatig zó diep in haar kniebuiging dat niemand de prinses ooit van enige onbeleefdheid zal kunnen beschuldigen.

Beeld: NL Beeld

Ongemakkelijk

Overigens geldt dat er lang niet overal even hard wordt vastgehouden aan deze traditie. Zo heeft de RVD bijvoorbeeld geen harde regels voor mensen die ons koningspaar begroeten.

Beeld: NL Beeld

Zoals op bovenstaande foto uit 2015 te zien is, lijkt het er vooral op dat onze Máxima de Deense kroonprinses zo snel mogelijk weer omhoog wil helpen – ook lekker nobel natuurlijk.

En ach: een kniksje of niet – de royals onderhouden achter de schermen ook genoeg warme banden met hun collega's, dus een begroeting met een hartelijke luchtkus of knuffel zien we ook regelmatig. Het is in elk geval net een stukje makkelijker dan zo'n kniebuiging op stiletto's!

Bron: The Daily Mail, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld