Ai: Noorse koning Harald kampt opnieuw met gezondheidsproblemen

De 86-jarige vorst kwakkelt al langer met zijn gezondheid.

Het gaat weer niet goed met de Noorse koning Harald. De vorst is al aardig op leeftijd en kwakkelt al langer met zijn gezondheid. Het Noorse hof meldt dat het deze keer een luchtweginfectie is waar hij mee kampt.

Gezondheidsproblemen

Koning Harald heeft inmiddels de respectabele leeftijd van 86 jaar bereikt, en hoe je het ook wendt of keert – dat brengt de nodige gezondheidsprobleempjes met zich mee. We hebben op dat vlak dan ook al behoorlijk wat meegemaakt met de Noorse vorst. Zo werd er in 2003 al blaaskanker bij hem vastgesteld, moest hij in 2005 en 2020 een hartoperatie ondergaan, en ook werd hij vorig jaar meerdere keren opgenomen in het ziekenhuis.

Het Noorse hof meldt dat Harald het nu opnieuw rustig aan moet doen vanwege een luchtweginfectie. En zoals we dat gewend zijn bij dergelijke situaties, neemt kroonprins Haakon tijdelijk de taken van zijn vader over.

Mogelijk aftreden

We hoeven ons overigens geen illusies te maken over een mogelijk aftreden van de Noorse koning. Na het aftreden van collega-koningin Margrethe – die daarmee brak met de eeuwenoude traditie om tot het overlijden op de troon te blijven zitten – heeft hij namelijk al laten weten dat hij koste wat het kost zijn titel wil behouden. De beste man vindt dat hij vorst ‘voor het leven’ is. “Zo simpel is het voor mij. We doen dit tot ons bittere eind”, aldus de Noorse koning.

Noors koningshuisexpert Kristie Marie Skrede legt uit: “De Noren zullen Harald steunen [als hij aftreedt], maar ze zijn erg onder de indruk dat hij nog steeds op de troon zit ondanks al zijn gezondheidsproblemen.”

Toch sluiten we niet helemaal uit dat Harald ooit nog eens met pensioen gaat, want een mens kan nu eenmaal van gedachten veranderen. Het was namelijk niemand minder dan Margrethe herself die de woorden sprak: “Ik zal op de troon blijven zitten tot ik omval.” En we weten allemaal hoe dat is afgelopen…

Herstellen

Afijn: voor nu is het voor Harald vooral prioriteit om te herstellen, zodat hij binnenkort fris en fruitig het stokje weer kan overnemen van zoon Haakon en zijn o zo belangrijke royal duties weer kan oppakken. Namens Beau Monde natuurlijk ook dit keer weer heel veel beterschap voor de koning!

Bron: RTL Boulevard | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws