Wodka, kettingroken, en een goed bad: hét leven volgens prinses Margaret

Het zusje van wijlen koningin Elizabeth hield er een nogal extravagante ochtendroutine op na.

Het is inmiddels alweer een aantal jaar geleden dat het boek ‘Ma’am Darling: 99 glimpses of Princess Margaret‘ verscheen. Tóch stak de bijzondere dagelijkse routine van de omstreden prinses, waarvan uitgebreid verslag werd gedaan in het boek, onlangs weer de kop op op het internet. En we delen graag met je hoe dat eraan toe ging.

Zwarte schaap

Momenteel zouden veel vingers in de richting van prins Andrew wijzen, als er gevraagd wordt rondom welke Britse royal zich de meeste schandalen voordoen. Hadden we die vraag 50 jaar geleden gesteld, dan waren we al gauw bij prinses Margaret uitgekomen. En ook door haar extravagante ochtendroutine, bewijst ze dit nog maar eens dubbel en dwars. De afgelopen dagen is deze bijzondere gang van zaken verschillende keren gedeeld op X. En wat blijkt? De routine, die kettingroken bij het ontbijt en een wodkaatje zodra de middag aanbrak omvatte, lijkt bij X-gebruikers wel in de smaak te vallen.

Craig Brown, schrijver van het boek Ma’am Darling: 99 Glimpses of Princess Margaret, wist het voor elkaar te krijgen om de luxueuze levensstijl van wijlen prinses Margaret vast te leggen. Het boek vertelt met name welke bijzondere gewoontes de prinses erop nahield én maakt duidelijk dat de royal een voorkeur had voor wat we noemen ‘de goede dingen in het leven’.

De routine

Margarets dag begon om 9.00 uur met een ontbijtje op bed, welke haar natuurlijk werd geserveerd door één van de medewerkers van Clarence House. Ondertussen luisterde de prinses naar de radio, terwijl ze sigaret na sigaret opstak. Ook las Margaret dagelijks de kranten vanuit bed, die ze vervolgens verspreid over de vloer achterliet. Al met al kostte deze relaxte start van de dag de prinses zo’n twee uur.

Badderen

Als Margaret weer helemaal op de hoogte was van het laatste nieuws, liet ze het bad vollopen door een dienstmeisje. Nadat ze uitgebreid had liggen badderen, verplaatste ze zich naar haar kaptafel waar ze zich liet voorzien van een laagje make up en een mooie coupe. Vervolgens was het tijd om haar onberispelijk gestreken kleding aan te trekken. “Zoals men zou verwachten van een prinses, droeg ze haar kleding niet meer dan eens voordat ze ze liet reinigen”, schrijft Brown in zijn boek.

Tijd voor wodka

Uitgeput door de ochtendroutine tot zover, begaf Margaret zich richting de benedenverdieping waar ze – first things first – een wodka-opkikker tot zich nam. Daarna genoot ze van een uitgebreide viergangen-lunch met de Queen Mother. Even ter informatie: de gemiddelde lunch zou een halve fles wijn per persoon, fruit én een dozijn verschillende soorten inheemse en continentale kazen bevatten. Tot zover de ochtendroutine van het jongere zusje van wijlen koningin Elizabeth.

Sigaretten en whisky

De prinses stond erom bekend zo’n 60 sterke Chesterfield sigaretten per dag te roken. En hoewel ze ook regelmatig met een glas wijn of gin tonic werd gespot, was whisky haar favoriete drank. Om precies te zijn: Famous Grouse whisky mét een scheutje water. Naar verluidt zette ze er geen bek op als haar een ander merk werd ingeschonken. Tevens eiste ze dat haar favoriete drank enkel en alleen werd gemixt met Malvern Water.

In de jaren ’50 was er altijd een karaf Grouse op het dienblad in Margaret’s residentie in Clarence House te vinden, weet Noel Botham in zijn controversiële biografie, Margaret – The Untold Story, te vertellen. Nieuwe werknemers werden er dan ook altijd van op de hoogte gesteld dat de combinatie van Famous Grouse en Malvern Water altijd beschikbaar moest zijn.

Bron: Daily Mail UK | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws