Maakt het leven mooier

Ahw! Luxemburgse prins François voert zijn allereerste koninklijke taak uit

Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.

Hij mag dan nog maar net één jaar oud zijn, maar prins François van Luxemburg heeft nu al taken op de agenda staan. Begin deze week was hij samen met zijn ouders op pad om tijdens een plechtigheid zijn eigen ceremoniële roos te dopen. Jong geleerd is oud gedaan, zullen we maar zeggen!

Roos dopen

Een speciale mijlpaal voor François: de jongste zoon van Guillaume en Stéphanie van Luxemburg was samen met zijn ouders aanwezig bij een plechtigheid in de rozentuin van het Kasteel van Munsbach, waar hij zelf een speciale rol had. Al sinds 1891 is het een traditie dat ieder lid van de Groothertogelijke familie zelf een roos doopt, die ook naar hem of haar vernoemd wordt. Eind 19e eeuw stond Luxemburg namelijk bekend om zijn rozenteelt, en die geschiedenis willen ze graag in ere houden.

Voor François was de dag nu eindelijk aangebroken. Op de foto's is te zien hoe het jonge prinsje - met enige hulp van zijn ouders - de bloemetjes water geeft met een gouden gietertje. Aandoenlijk!

Mee op werkbezoek

Ondanks de jonge leeftijd van de kleine prins François is hij hiervoor al wel aanwezig geweest bij meerdere werkbezoeken, want Guillaume en Stéphanie nemen hem en zijn broer Charles regelmatig mee. Zo waren de twee prinsjes in november 2023 aanwezig bij een bezoek aan een stichting waar mensen met een beperking werkzaam zijn. In diezelfde maand namen zijn opa en oma, groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa, de kleine prinsjes mee naar een tentoonstelling.

Recentelijk nog werd de jonge François door zijn ouders meegenomen naar een verzorgingstehuis. De kleine charmeur zorgde voor een glimlach op de gezichten van de bewoners, die het maar al te leuk vonden dat de kleine prins een bezoekje kwam brengen. Ook hiervan deelde het hof een aantal mooie kiekjes:

Prins François

Prins François, voluit prins François Henri Luis Marie Guillaume, wordt in 2023 geboren op maandag 27 maart in de kraamkliniek Grande-Duchesse Charlotte de Luxembourg. De kleine prins is de tweede zoon van erfgroothertog Guillaume en erfgroothertogin Stéphanie van Luxemburg en het jongere broertje van prins Charles. Zijn opa is groothertog Henri en zijn oma is groothertogin Maria Teresa – die natuurlijk zelf ook dól zijn op de kleine man!

Bron: Blauw Bloed, Instagram @courgrandducale | Beeld: Maison du Grand-Duc / Kary Barthelmey