Glamour met een knipoog

Frans muziek- en stijlicoon Françoise Hardy op 80-jarige leeftijd overleden

Na een lang ziekbed is ze overleden.

De Franse zangeres en actrice Françoise Hardy is op 80-jarige leeftijd overleden. Ze leed jarenlang aan kanker in haar keel. Haar zoon laat via Instagram weten dat ze is overleden.

Vergevorderde kanker

Françoise Hardy was een Franse zangeres en actrice die al jaren aan vergevorderde kanker. In 2021 liet ze aan RTL France weten dat ze haar leven ervoer als ondraaglijk en dat ze graag euthanasie zou willen plegen. Het jaren-60 icoon zette zich al lange tijd in voor het recht op euthanasie. Ze liet destijds weten dat ze het moeilijk te verdragen vond dat ze 'niet dezelfde rechten als honden en katten' had op dat gebied.

Ze is veel bestraald, maar de behandelingen mochten helaas niet baten. Eerder had de zangeres al de ziekte van Hodgkin. Ze vertelde dat ze vrijwel alle uren van de dag bezig was met eten en medische verzorging: "Ik ben meestal in een nachtmerrieachtige staat van pijn."

Werk

In het begin van de jaren zestig veroverde Françoise de harten van velen met haar melancholische ballades, en groeide ze uit tot de meest iconische vertegenwoordiger van de yé-yé-muziek (de Franse versie van de toenmalige Britse beatmuziek). Maar Françoise's talent beperkte zich niet alleen tot de muziekwereld; haar charme en veelzijdigheid brachten haar ook naar het witte doek. Ze schitterde in diverse films, waaronder 'Château en Suède' in 1963 en 'Une balle au cœur' in 1966.

Desondanks zullen de meeste mensen haar kenen van haar grootste hit, 'Tous les garçons et les filles' uit 1962:

Mode-icoon

Met haar dromerige blik en slanke, elegante verschijning, werd Françoise daarbij een ware muze voor enkele van de grootste modeontwerpers van haar tijd. Zo vonden André Courrèges, Yves Saint Laurent en Paco Rabanne in haar de perfecte belichaming van hun creatieve visie.

Bron: RTL Boulevard, Nouveau, YouTube | Beeld: Dutch National Archives, The Hague, Fotocollectie Algemeen Nederlands Persbureau (ANEFO), via Wikimedia Commons