Bijzonder agendapunt voor Charles: een handkus van de premier

Die Britten en hun tradities...

Gisteren was het een belangrijke dag in het Verenigd Koninkrijk. Na eindeloze politieke akkefietjes werden er gisteren verkiezingen gehouden, waarbij de regerende Conservatives een flinke nederlaag leden. En dat betekent dat koning Charles in nog geen twee jaar op de troon al meer dan drie Prime Ministers heeft mogen verwelkomen. En daar hoort dan weer een opmerkelijke traditie bij.

Nummer drie

De foto’s van Queen Elizabeth, die Liz Truss te Balmoral verwelkomde als de zestiende Prime Minister van het Verenigd Koninkrijk gedurende haar regeerperiode, zijn achteraf iconisch geworden. Slechts twee dagen voor Elizabeth zou overlijden, schudde zij nog plichtsgetrouw de hand van de kersverse premier – ijverig en opgewekt, maar met een wandelstok in de hand.

Inmiddels zijn we nog geen twee jaar verder, en kon Charles al de derde Prime Minister van zijn korte regeerperiode verwelkomen. Na Liz Truss (die het vijftig dagen volhield) volgde Rishi Sunak (nog geen twee jaar), en vandaag is nummer drie aan de beurt: Keir Starmer. Nadat zijn Labour-partij gisteren een gigantische verkiezingsoverwinning boekte, werd de voormalige oppositieleider Starmer vandaag verwelkomd door de vorst. Via Instagram deelde Buckingham Palace een foto van het moment:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Handkus

Natuurlijk gaat zo’n officiële gelegenheid gepaard met de nodige tradities. Zo bood uitgaand premier Sunak vandaag zijn officiële ontslag in bij de koning, en arriveerde na zijn vertrek Starmer als z’n opvolger voor een audiëntie met de koning. Hier vraagt Charles volgens de protocollen of Starmer in Charles’ naam een regering wil gaan vormen, en Starmer accepteert dit natuurlijk. Een kleine formaliteit, die desondanks erg belangrijk is.

In de Court Circular, de openbare agenda van het Britse koningshuis, staat echter een bijzonder agendapunt bij de ontmoeting tussen Charles en Starmer. Zo wordt er namelijk gesproken over een handkus. Royalty-site Royal Central is in de archieven gedoken, en citeert de officiële aankondiging die destijds plaatsvond bij de introductie van Boris Johnson, in 2019.

“De heer Johnson accepteerde het aanbod van Hare Majesteit, en kuste haar handen bij zijn aanstelling als Prime Minister en First Lord of the Treasury”, deelde Buckingham Palace toen.

Moderne tijden

Hoewel we weten dat de Britten en hun tradities zo ongeveer onafscheidelijk zijn, geldt dat een ‘echte’ handkus er anno nu niet meer bijhoort. Vroeger was dit echter wel het geval: toen werd van politiek leiders verwacht dat zij op deze manier hun trouw zwoeren aan de vorst en aan de Kroon.

In plaats van een handkus, wordt er anno nu ‘gewoon’ gewerkt met een buiging of een kniksje. Bíjna net zo traditioneel.

Bron: Royal Central | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws