Maakt het leven mooier

Koninklijke plakplaatjes: deze royals hebben een tattoo

Van de Deense koning Frederik tot de Zweedse prinses Sofia.

Tattoos en royals zijn misschien niet twee dingen die je direct met elkaar associeert. Maar hoewel er een heleboel protocollen bestaan over hoe het heurt in koninklijke kringen, zijn tatoeages niet per se taboe. En een heel aantal hoogheden heeft daar dankbaar gebruik van gemaakt. Wij zetten ze voor je op een rijtje!

1. Koning Frederik van Denemarken

We beginnen meteen goed, want de Deense koning Frederik heeft niet één, maar twee tattoos laten zetten. Op zijn bicep prijkt een kunstwerkje dat "pingu" betekent - de bijnaam die hij kreeg tijdens zijn training bij de Koninklijke Deense marine. Daarnaast heeft hij op zijn kuit een haai staan, ook een symbolische verwijzing naar de marine.

Embed from Getty Images

2. Frederik IX van Denemarken

Dat de huidige Deense koning van tattoos houdt is, niet zo gek, want het zit in de familie! Ook zijn opa, Frederik IX van Denemarken (de vader van koningin Margrethe), had een voorliefde voor tatoeages. Net als zijn kleinzoon kwamen bij Frederik IX veel van zijn tattoos voort uit zijn tijd bij de marine.

Ankers, vogels, Japanse draken: de koning was zijn tijd in ieder geval ver vooruit. Hartstikke stoer, wat ons betreft!

3. Prinses Eugenie

Ook prinses Eugenie van York, de dochter van prins Andrew en Sarah Ferguson, heeft zich laten tatoeëren. Al ging zij wel voor een subtieler exemplaar: achter haar oor heeft zij een klein cirkeltje laten zetten.

Wat de betekenis hierachter is heeft zij nooit onthuld, maar er zijn speculaties dat de tattoo een eerbetoon aan haar oma wijlen queen Elizabeth is. Zo zou het een verwijzing zijn naar de Soevereins Orb (rijksappel), die gebruikt wordt de kroningsceremonie van een Britse monarch. Of dit écht zo is durven we niet te zeggen, maar het is in ieder geval een creatieve theorie.

Embed from Getty Images

4. Prinses Stephanie van Monaco

De Grimaldi’s zijn ook niet bang voor een beetje inkt. Prinses Stéphanie heeft een tattoo van twee dolfijnen die uit het water springen op haar linkerenkel en een armband met een zonnetje op haar rechterpols. De twee dolfijnen staan voor Louis en Pauline, haar kinderen met Daniel Ducruet, het zonnetje is Camille, haar dochter met Jean Raymond Gottlieb.

Daarnaast heeft ze nog wat relikwieën uit haar tijd als rockprinses, zoals een tramp stamp onderaan haar rug, en een S in ranken op haar bovenrug.

Embed from Getty Images

Haar liefde voor tattoos heeft Stéphanie overigens ook doorgegeven aan haar kinderen:

Pauline Ducruet (Beeld: NL Beeld)

6. Sofia Zweden

Prinses Sofia van Zweden liet voor haar verloving het grootste deel van haar vrij prominente tattoos weglaseren, maar de zon tussen haar schouderbladen bleef staan. Dit op verzoek van prins Carl Philip die vond dat het bij haar paste, omdat ze 'altijd zo straalt'. Ahw! Ook bij hun bruiloft op 13 juni 2015 was het zonnetje goed zichtbaar:

Beeld: NL Beeld

7. Prins Bernhard

Zelfs bij de Nederlandse royals zijn tattoos niet taboe. Zo had prins Bernard op zijn arm een slang die zich rond een staf kronkelt. Over de betekenis werden door de jaren heen een heel aantal bizarre theorieën geformuleerd (denk aan occultisme, geheime genootschappen, nóg meer buitenechtelijke dochters), maar in werkelijkheid was het niet zo spannend. Het gaat om het embleem van geneeskundigen, simpelweg omdat Bernhard buitengewoon vaak medische ingrepen moest ondergaan.

Embed from Getty Images

8. Koning Vajiralongkorn

We sluiten de lijst af met een koning die om meerdere redenen behoorlijk controversieel is: koning Vajiralongkorn. Van wilde feestjes, schimmige afspraken en verschillende maîtresses, deze man lijkt het niet altijd op een rijtje te hebben.

In 2016 wist hij ons weer te verrassen, toen er foto's uitlekten waarop de koning te zien was in een witte crop top, waardoor een aantal gigantische tattoos zichtbaar waren.

Later werd beweerd dat het om neppe tattoos zou gaan, maar dat maakt het natuurlijk niet minder bijzonder. Ach ja, we experimenteren allemaal wel eens met onze stijl. En met zijn status als 'halfgod' maakt het voor Vajiralongkorn toch niks uit als hij wat controversiële keuzes maakt.

Bron: Daily Mail | Beeld: NL Beeld, Getty Images