Terugblik: zo zag de droombruiloft van prins Carl Philip en prinses Sofia eruit

Over een royal wedding gesproken!

Op 13 juni 2015 was het zover: de huwelijksdag van prins Carl Philip en Sofia Hellqvist was aangebroken. De twee gaven elkaar het ja-woord en zijn sindsdien al negen jaar getrouwd. Een prachtige bruiloft, waar we graag even op terugblikken.

Twijfelachtige ontmoeting

De zoon van de Zweedse koning Carl Gustaf en koningin Silvia leerde Sofia in 2010 kennen via gezamenlijke vrienden, en al snel sloeg de vonk over. Zweedse media schreven echter dat prins Carl Philips ouders en zus, kroonprinses Victoria, niet achter hem stonden toen bleek dat hij voor Sofia was gevallen.

Sofia had namelijk jarenlang gewerkt als bikinimodel en was deelneemster geweest van het reality-programma Paradise Hotel. In dit programma verblijven vrijgezelle mannen en vrouwen in een luxe resort op een tropisch eiland. Ze vormen koppels en strijden wie het langst op het eiland mag verblijven, maar daarnaast gebeuren er tussen de singles ook een aantal dingen die je vast al wel kunt raden…

Verloving

Toch ontluikt er een romance tussen de twee, en gaat Carl in 2014 op één knie voor Sofia. Enkele uren later kondigt het Kungahuset hun verloving aan, en in juni 2015 stapt het paar in het huwelijksbootje.

De bruiloft wordt gesplitst in twee dagen. Vorstelijke bruidsparen kiezen hier vaker voor, aangezien een royal wedding vaak gepaard gaat met een hoop tradities, ceremonies en media-aandacht.

Bruiloft

Op 12 juni begint het grote feest. Het bruidspaar geeft een pre-bruiloftsfeest in de Zweedse hoofdstad Stockholm voor een kleine kring – in hoeverre je dit klein kan noemen, bij een koninklijk feest weet je het maar nooit. Een dag later trouwt het stel in de kapel van het koninklijk paleis in Stockholm onder toeziend oog van koninklijke gasten uit het binnen- en buitenland.

Carl Philip en Sofia
Beeld: Jonas Ekströmer/The Royal Court of Sweden

Sofia droeg een op maat gemaakte kanten trouwjurk van de Zweedse ontwerpster Ida Sjöstedt. Bij haar jurk droeg ze een lange sluier met kant aan de zijkanten en een diamanten tiara met smaragden erop, die ze van haar schoonouders cadeau had gekregen. Prins Carl Philip droeg zijn militaire uniform van het Zweedse Amfibische Korps en de sjerp van de Orde van de Serafijn en de Orde van de Poolster om zijn nek.

Carl Philip en Sofia
Beeld: Henrik Montgomery/The Royal Court of Sweden

Een dag vol muziek

Hoewel het bruidspaar koos voor een traditionele ceremonie, waren er veel persoonlijke elementen in verwerkt. Dit bleek bijvoorbeeld uit hun muziekkeuze. Fix You van Coldplay werd uitgevoerd en ook werd er een aangepaste Zweedse versie van Umbrella van Rihanna gespeeld. Bij het verlaten van de kapel werd Joyful Joyful van de film Sister Act gespeeld, wat ervoor zorgde dat een hoop gasten klapten en dansten op hun weg naar buiten.

Een onverwachte toespraak

Na de ceremonie maakte het pasgetrouwde stel een koetsrit door de stad Stockholm. Daarna verschenen ze met hun familie op het balkon van Logården. De prins hield een korte toespraak waarin hij het Zweedse volk bedankte voor het warme ontvangst van zijn vrouw als nieuwe prinses van Zweden. Carl en Sofia glimlachten en zwaaiden, en gaven elkaar een kus.

Op de Zweedse nationale televisie kon het volk de huwelijkstoespraken, het aansnijden van de taart en de eerste dans live volgen. Sofia gaf een onverwachte toespraak en had een lied voor haar man geschreven waarin ze hem de liefde verklaarde. Zonder twijfel een onverwacht, maar prachtig moment!

Bron: Royal Central, Beau Monde archief | Beeld: The Royal Court of Sweden

 

Laatste nieuws