Maakt het leven mooier

Prinses Alexia hakt knoop door over studiekeuze

En de keuze is gevallen op...

Zomerfotosessie 2024

Er werd maandenlang gespeculeerd over de toekomst van prinses Alexia. Zou zij net als haar zus aan de Amsterdamse Universiteit gaan studeren? Net als haar vader richting Leiden vertrekken? Of moest het toch de Rijksuniversiteit Groningen worden? Met nog slechts enkele weken tot de aanvang van het academisch jaar, heeft de prinses vandaag dan ein-de-lijk onthuld waar zij gaat studeren!

Tussenjaar

Een beetje werken, een beetje reizen – met deze inmiddels legendarische (en let's be honest: een beetje beruchte) woorden omschreef de tweede dochter van Máxima en Willem-Alexander haar tussenjaar. Nadat zij haar Internationaal Baccalaureaat behaalde aan het United World College in Wales, koos zij ervoor om niet meteen door te gaan met een studie.

Maar goed, ook aan dat heerlijke tussenjaar is inmiddels weer een einde gekomen, en na deze vakantie moet de prinses toch écht de collegebanken in. Er werd in de media volop gespeculeerd over haar keuze, en toen regionale media een e-mailadres aantroffen in de registers van de Groningse universiteit dat alleen maar van de prinses kon zijn, leek de chaos compleet. Een woordvoerder van de universiteit meldde destijds dat de prinses zich inderdaad bij de RUG had ingeschreven voor een studie, maar dat hoefde verder niks te betekenen. Het zou volgens de woordvoerder namelijk goed mogelijk zijn dat de prinses zich had geregistreerd bij meerdere universiteiten om haar opties open te houden.

Koffers pakken

En dat blijkt dus inderdaad het geval te zijn! Vandaag onthulde de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) namelijk dat de prinses haar koffers pakt en richting Londen vertrekt. Say what?!

Jawel: het Britse avontuur in Wales smaakte duidelijk naar meer. De prinses begint na de zomer dan ook aan het University College London. Hier zal zij beginnen aan de studie Science and Engineering for Social Change. Of, in ons eigen taaltje: Wetenschap en Techniek voor Sociale Verandering. Een brede studie, die Alexia erop moet voorbereiden om 'een leider van de volgende generatie te worden op het gebied van sociale verandering', als we de website van de universiteit mogen geloven.

Keuzestress

Een kleine poos geleden, tijdens de fotosessie op Paleis Huis ten Bosch, deelde Alexia nog dat ze last had van flinke 'keuzestress' rond haar studie. Ook liet ze weten dat ze veel druk ervaart van de spotlights die altijd op haar gericht zijn. "Ik snap dat het interessant is als je iemand ziet die je herkent in zo'n setting, maar ik voel me er wel heel beperkt door."

"Ik heb het gevoel dat ik niet kan doen en laten wat ik wil zoals mijn leeftijdsgenoten. Omdat ik de angst heb dat het de dag erna allemaal op sociale media staat", vulde ze aan. Dat de keuze nu gevallen is op een studie buiten Nederland, waar de prinses meer kan opgaan in de menigte, is dus helemaal zo gek nog niet!

Bron: Vorsten, NU.nl, AD.nl, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Royalty
  • Beeld: NL Beeld