Maakt het leven mooier

Koningin Mary gaat Christian komende maanden 'onvoorstelbaar missen'

Gisteren vertrok prins Christian van Denemarken voor een langere tijd naar Afrika, en net als elke moeder heeft koningin Mary het er best moeilijk mee om haar zoon los te laten. Voor het eerst deelt ze openhartig hoe lastig ze het vindt om hem zo lang te moeten missen.

Koningin Mary gaat Christian komende maanden 'onvoorstelbaar missen'

De komende maanden verruilt prins Christian zijn veilige thuishaven in Denemarken voor een verblijf ergens in Oost-Afrika. Hier zal hij de kans krijgen om werkervaring op te doen, zichzelf te ontwikkelen en even te genieten van zijn vrijheid. Voor de prins een prachtig avontuur natuurlijk, maar voor Mary en Frederik betekent dit wel dat ze hun zoon drie maanden gaan moeten missen. En dat is toch best even slikken, vertelt Mary.

Onvoorstelbaar gemis

Gisteren was Mary aanwezig bij de Carlsberg Foundation Research Prizes 2024, waar zij twee wetenschappelijke awards mocht uitreiken. Hartstikke interessant, maar de aanwezige pers was natuurlijk minstens zo benieuwd hoe het afscheid van haar oudste zoon was.

Daarop gaf de koningin een helder antwoord. "We kijken uit naar alles wat hij op zijn reis zal ervaren en leren", laat ze weten. "Tegelijkertijd gaan we hem onvoorstelbaar missen.”

Mary in prachtig kant

De ceremonie werd gehouden in het prachtige Ny Carlsberg Glyptotek, een museum in Kopenhagen. Als guest of honor bij de awardshow, kon het natuurlijk niet anders dan dat Mary weer in een pareltje van een jurk verscheen. De koningin droeg een elegante kanten japon van Moss & Spy, in blauw en wit.

Ze combineerde de jurk met accessoires in bijpassend blauw: haar Gianvito Rossi pumps en een clutch van Prada. De look maakt ze af met oorbellen van Dulong Fine Jewelry.

Christian naar Afrika

Het Deense hof maakte vorige week bekend dat Christian in het vliegtuig naar Afrika zou stappen. "Op 4 september vertrekt Zijne Koninklijke Hoogheid de Kroonprins voor een langere tijd naar Oost-Afrika", meldden ze.

"Tijdens zijn verblijf zal de Kroonprins betrokken zijn bij de dagelijkse werkzaamheden op twee boerderijen, waarbij hij zowel praktische als administratieve taken zal uitvoeren. Daarnaast zal hij inzicht krijgen in de lokale natuurbescherming." Naar verwachting keert de kroonprins in december weer terug naar Denemarken.

In de Deense koninklijke familie is het gebruikelijk dat de troonopvolgers in hun jeugd dit soort grotere reizen maken. Zo krijgen ze "de kans om zich te ontwikkelen en de wereld te ontdekken", aldus het hof. Koning Frederik reisde in 1986 bijvoorbeeld af naar Mongolië, voor een expeditie gefocust op de nomaden, en in 1989 werkte hij een jaar op een wijngaard in Californië. Christians oma, koningin Margrethe, maakte in de jaren zestig reizen naar Oost- en Zuid-Amerika.

Royalty
  • Billed Bladet, UFO No More
  • NL Beeld