Maakt het leven mooier

Je huis en je hoofd koel houden doe je met deze tips

Nu de zomer van 2024 langzaam op een eind komt, kunnen we er niet meer omheen: de zomers in ons land worden warmer. Hoewel we deze zomer geen officiële hittegolf hebben gehad, waren er toch genoeg dagen (en nachten) waarop het echt heel warm was. Op dit soort dagen is het wel zo prettig om je huis en je hoofd een beetje koel te houden. 

Je huis en je hoofd koel houden doe je met deze tips

Gelukkig is er een aantal slimme aanpassingen waarmee je hiervoor zorgt. Wat dacht je bijvoorbeeld van het aanschaffen van goede zonwering en van het gebruik van natuurlijke materialen en lichte kleuren? In dit artikel geven we je een paar simpele tips waarmee jij de rest van deze zomer en de volgende zomers lekker koel kunt blijven.

Investeer in stijlvolle zonwering om de warmte tegen te houden

Geniet je buiten volop van die warmere zomers? Dat snappen we helemaal. Tegelijkertijd is het wel zo prettig dat je het binnen niet zo warm hebt, bijvoorbeeld om goed te slapen. Van die plaknachten waarbij je niet kunt slapen wordt niemand blij. Daarom is het aan te raden om in ieder geval te investeren in goede zonwering. Zonwering zorgt er, zoals de naam het al wel zegt, voor dat de warmte van de zon wordt geweerd.

Dat scheelt enorm in hoe warm het in je huis wordt op een zonnige zomerdag. En wist je dat je vandaag de dag niet alleen de keuze hebt uit functionele zonwering, maar ook uit stijlvolle opties zoals houten jaloezieën en automatische screens? Neem maar eens een kijkje in het aanbod van Zonwering-fabriek.nl en je zal verbaasd zijn hoeveel keuze er is in hippe, functionele en stijlvolle zonwering. Ideaal voor de hete zomers!

Ventileren, ventileren en nog eens ventileren voor verkoeling

Naast het aanschaffen van goede zonwering is er nog iets dat je echt niet mag vergeten tijdens warme zomers en dat is ventileren. Het ventileren van je huis is iets dat sowieso een must is om je binnenklimaat gezond te houden, maar kan in de zomer nog net wat meer betekenen. Hiermee zorg je er namelijk voor dat de warme en benauwde lucht naar buiten kan, terwijl er nieuwe frisse lucht naar binnen komt, waardoor je huis frisser wordt.

Dit is natuurlijk wel vooral effectief wanneer je dit op de juiste momenten doet. Dat betekent dat je je ramen en deuren met name in de avond, de nacht en de vroege ochtend open moet zetten, de momenten waarop de buitentemperatuur lager is. Merk je dat het niet snel genoeg afkoelt, dan kun je een ventilator gebruiken om de luchtcirculatie te verbeteren en om een extra bries te creëren in je huis. Ventilatoren zijn natuurlijk sowieso een must tijdens warme zomers, dus grote kans dat je er al eentje hebt staan.

Maak gebruik van natuurlijke materialen en lichte kleuren 

Iets wat niet veel mensen weten, is dat het gebruik van natuurlijke materialen en lichte kleuren in je interieur ook enorm helpt bij het verkoelen van je woning. De stoffen die je namelijk gebruikt, kunnen een groot verschil maken in hoe warm je woonkamer of slaapkamer aanvoelt. Denk hierbij aan materialen zoals linnen, katoen, bamboe en andere natuurlijke stoffen die beter ademen dan synthetische stoffen. Dit werkt trouwens ook zo met kleding; ga liever voor natuurlijke materialen die ademen.

Daarnaast zorgen lichte kleuren in je inrichting ervoor dat het zonlicht wordt gereflecteerd, waardoor je ruimtes minder licht en warmte absorberen. Ook dat zorgt ervoor dat je woning frisser aanvoelt op een warme zomerdag. Ga bijvoorbeeld voor lichte kleuren op de muren, lichtgekleurde vloerkleden, licht beddengoed enzovoort. Met kleding werkt dit eveneens hetzelfde: lichte kleuren zijn vaak minder warm in de zomer dan kleren in donkere kleuren. Gelukkig zijn er heel veel lichtgekleurde zomerkleren te koop die ontzettend fashionable zijn.

Houd je hoofd koel door mindfulness en hydratatie

Met het koel houden van je huis heb je al een goed begin te pakken, maar ben je er nog niet helemaal. Het is ook zaak om aandacht te besteden aan je hoofd en je lijf. Om je hoofd koel te houden, is het bijvoorbeeld belangrijk om mentaal voor verkoeling te zorgen. Hoe je dat doet? Simpel: door rustig aan te doen, regelmatig pauzes te nemen en misschien zelfs te mediteren. In warmere landen zoals Spanje houdt men niet voor niets een siësta overdag; het is dan veel te warm om iets te doen.

Wanneer je nog nooit aan mindfulness gedaan hebt, moet je weten dat iedereen ermee kan beginnen. Je zorgt voor meer bewustzijn, een betere ademhaling, een lagere hartslag en zo indirect meer verkoeling. Wat ook fijn is, is dat je door mindfulness direct minder stress ervaart en rustiger bent. Ook dat zorgt voor een rustiger hoofd, zelfs op de allerwarmste dagen. Met deze tips kun jij zonder twijfel de warme zomerdagen door!