Maakt het leven mooier

Onthulling over opvoeding door prinses Charlene: 'Een lijfwacht richtte zijn pistool op mij'

Lizette Botha, zwemlerares van de tweeling van Charlene, onthult hoe de lijfwacht van de koninklijke familie een pistool op haar richtte tijdens een zwemles. Sindsdien ligt de opvoedingsstijl van Charlene onder de loep. "Dit kan schadelijk zijn voor de kinderen". 

Charlene

Charlene is prinses maar in de eerste plaats ook een moeder die haar kinderen tegen alle kwaad wil beschermen. Maar zijn de verwachtingen van de prinses van Monaco te hoog? De harde opvoedingsstijl van prinses Charlene kwam in opspraak na onthullingen van Lizette Botha, de voormalig zweminstructeur van royal twins Jacques en Gabriella.

Zwemlessen

Charlene was voor haar huwelijk met prins Albert een professioneel zwemster. Ze wilde dan ook niets liever dan haar kinderen op jonge leeftijd leren zwemmen. De prinses heeft zelfs een eigen stichting die zich inzet voor de veiligheid van kinderen in het water.

Lizette Botha, één van haar vertrouwelingen, kreeg de eer om het duo zwemles te geven. In de documentaire Monacos Fürstenkinder doet de zwemlerares een boekje open over hoe dat in zijn werk ging. En dat ging niet bepaald van een leien dakje!

Tijdens de eerste les kreeg ze naar verluidt plots een pistool op zich gericht: “Ik begon met de prins, maar toen ik hem op zijn rug in het water legde, begon hij direct te huilen. Wat er daarna gebeurde, had ik nooit verwacht: een lijfwacht richtte zijn pistool op mij. Toen riep Charlene: ‘Het is oké, ga terug. De prins mag huilen.’” Hoewel het huilen gedoogd was, spoorde Charlene de zwemlerares aan om de tranen van het kind te negeren.

Hoge prestaties

“In competitiesporten ligt de nadruk op hoge prestaties. Je bent alleen iets waard als je goed presteert, want slechte prestaties betekenen falen. Dit is een patroon dat Charlene als voormalig topsporter wellicht heeft overgenomen”, zegt psycholoog Verena Sziegoleit in het Duitse tijdschrift Bunte. Verena snapt dat het essentieel is dat de kinderen van Charlene een doel bereiken, maar waarschuwt om niet haar doel voorbij te schieten. “Dit patroon kan de angst versterken om iemand teleur te stellen, of het nu gaat om de ouders of de coach. Het kan tot veel stress leiden en ervoor zorgen dat je jezelf aanpraat: ‘Ik moet altijd perfect presteren, anders stel ik mijn geliefden teleur.’”

Falen

Vlak na de geboorte van Jacques en Gabriella vertelde Charlene al dat ze niets aan het toeval wilde overlaten. “Ik denk dat er bij de bevalling ook een heel sterk beschermend instinct in mij is geboren. Mijn kinderen zijn mijn verantwoordelijkheid en ik ga proberen ze zo goed mogelijk te begeleiden en op te voeden met de waarden die mijn man en ik delen." De verwachtingen om alles perfect te doen, kunnen echter ernstige gevolgen hebben. “Het kan schadelijk zijn voor de kinderen. Falen is onvermijdelijk als er naar perfectie wordt gestreefd, wat vaak leidt tot een verlies aan eigenwaarde.” Ook prins Albert heeft naar verluidt hoge verwachtingen van zijn kinderen.

De koninklijke familie bij de E-prix van Monaco. Bron: NL Beeld.

Gerucht

Charlenes manier van opvoeden is eerder in opspraak geweest. Toen Jacques en Gabriella werden gedoopt, kwamen beide kinderen in aparte auto's aan, elk met een eigen nanny. Pas later arriveerden Albert en Charlene. Ook zou de prinses nooit echt gelukkig zijn in Monaco en dat zou afstralen op haar kinderen. Recentelijk verbleef Charlene maandenlang in Zuid-Afrika waarna ze zich liet opnemen in een Zwitserse privékliniek. Daardoor was ze lange tijd van haar kinderen gescheiden. Zelf hebben Hunne Doorluchtige Hoogheden dit overigens altijd ontkend, en zou er geen vuiltje aan de lucht zijn.

De psycholoog geeft de prinses één advies: “Je helpt je kinderen het beste door hen te leren omgaan met moeilijke situaties. Het is belangrijk dat Jacques, Gabriella en ook Charlene zelf leren hoe ze zichzelf kunnen helpen en hun emoties kunnen beheersen."

Royalty
  • HLN
  • NL Beeld