Maakt het leven mooier

Wist je dat prins Harry eigenlijk helemaal geen 'Harry' heet?

Driedubbele namen en eindeloos vernoemen: de royals maken het zichzelf vaak behoorlijk ingewikkeld als het gaat om het kiezen van een naam. Charles en Diana maakten het zichzelf wel éxtra lastig, want zij gaven hun zoon een heel andere roepnaam dan op zijn geboorteakte staat. Dít is hoe Harry eigenlijk heet.

Wist je dat prins Harry eigenlijk helemaal geen 'Harry' heet?

Hoewel de hele wereld hem kent als prins Harry, is dat eigenlijk helemaal niet zijn officiële naam. De jongste zoon van koning Charles en wijlen prinses Diana heeft namelijk een hele andere voornaam op zijn geboortecertificaat staan. Hoe dat precies zit én welke naam Charles aanvankelijk voor hem in gedachten had? Wij vertellen je er alles over!

Henry Charles Albert David

Harry heeft eigenlijk een heel andere naam. Toen de prins in 1984 werd geboren, kreeg hij de naam Henry Charles Albert David - ja, Henry, geen Harry! Op covers uit de jaren 80 staat 'ie zelfs vaak aangeduid als ‘little prince Henry’.

Toch duurde het niet lang voordat zijn familie liet weten dat hij de roepnaam ‘Harry’ zou krijgen. De media volgden dit voorbeeld, en zo werd prins Henry al snel prins Harry.

De trotse ouders presenteren hun zoon, Henry Charles Albert David, voor het eerst aan de wereld in 1984 (Beeld: NL Beeld)

Deze mix-up van namen is niet zo heel vreemd trouwens, want dit gebeurt vaker binnen de Britse koninklijke familie. Ook de beruchte Engelse koning Henry VIII werd door bekenden 'Harry' genoemd.

Bijnamen van Harry

Naast 'Harry' heeft de prins door de jaren heen nog een aantal bijnamen verzameld. Zo noemen zijn vrienden hem 'Haz' en ‘Spike’, en noemt zijn vrouw Meghan hem vaak simpelweg 'H'. En toen hij nog on good terms was met zijn broer prins William, werd hij door hem geregeld 'Harold' genoemd. Waar die naam vandaan komt is een raadsel, maar het zal vast een typisch oudere broer-grapje zijn. Andersom noemde Harry zijn broer vaak 'Willy'. Ha!

Andere naam

Het had trouwens niet veel gescheeld, of de prins had een compleet andere naam gehad. In zijn autobiografie Spare onthulde hij dat zijn vader, koning Charles, hem eigenlijk wilde vernoemen naar prins Albert, de echtgenoot van koningin Victoria. Charles was destijds een groot bewonderaar van deze beroemde royal en wilde zijn tweede zoon graag de naam ‘Albert’ geven. Maar Diana? Die was minder enthousiast over dit idee. "Mama wimpelde het af", schrijft Haz in zijn boek.

Tja, en toen kwam de naam Henry in beeld. Al heeft Charles natuurlijk wel een beetje zijn zin gekregen, want Albert werd uiteindelijk de derde naam van de prins.

Royalty
  • Blauw Bloed, Beau Monde archief
  • NL Beeld