Glamour met een knipoog

Geeft prins William z'n nichtjes wél een rol binnen The Firm?

Koning Charles is (zoals zoveel moderne vorsten) groot fan van een kleine, kernachtige monarchie. Maar nu de Windsors gebukt gaan onder verschillende medische problemen, werd de druk op de overige royals wel erg groot. Verschillende Britse royalty watchers menen dan ook dat prins William het wellicht flink anders aan zal pakken dan z'n vader, om te beginnen met zijn nichtjes: prinsessen Beatrice en Eugenie.

Prins William bij afstudeerceremonie RAF Cranwell, september 2024

Er stond koning Charles een flinke uitdaging te wachten toen hij in 2022 in de voetsporen van z'n alom geliefde moeder, koningin Elizabeth, moest volgen. Eén van z'n belangrijkste beslissingen werd al snel zichtbaar: van een volgepakt balkon bij Buckingham Palace, wilde hij alleen nog de aandacht richten op een kleine groep kern-Windsors. Maar volgens de experts ziet zoon William dit heel anders.

Kleine monarchie

Klein maar fijn, dat was het devies. Het staat immers wel zo nuchter om als vorstenhuis de spotlight alleen te richten op degenen die zich dag in dag uit inzetten voor de goede zaak. De overvolle balkons, met alle Windsor-aftakkingen en afstammelingen zagen we in recente jaren dan ook niet weer terug. In plaats daarvan mocht nog slechts een summier aantal Windsors in de schijnwerpers staan.

Toch heeft zo'n afgeslankte monarchie ook z'n nadelen. Met Harry en Meghan in Amerika, prins Andrew persona non grata dankzij z'n schandalen, prinses Kate en prinses Anne in de lappenmand, én de medische problemen van de koning zelf, werd er links en rechts flink wat gecanceld qua royal evenementen. De oplossing, schreven experts al vaker, zou erin liggen om bijvoorbeeld prinsessen Beatrice en Eugenie te promoten tot senior working royals. Maar naar verluidt moet Charles daar niets van weten.

Frisse wind

Er zouden echter volop hints zijn dat prins William het anders wil aanpakken, zo schrijft societyblad Tatler deze week. Dit zou onder meer blijken uit de aanwezigheid van de Yorkse prinsessen bij een Garden Party eerder dit jaar.

"De Prince of Wales wilde z'n nichten uitnodigen omdat hij wist dat het goed zou zijn om alle jonge royals daar te zien", zo meldde een bron te paleize destijds. "Het schijnt dat de nichtjes erbij gehaald werden om te compenseren voor de de afwezigheid van de Princess of Wales. En zij waren meer dan bereid om William te ondersteunen", voegt Tatler toe.

Het zou dus maar zo kunnen dat Bea en Euge tóch een officiële rol voor Buckingham Palace gaan vervullen als William het stokje eenmaal overneemt van z'n vader.

Familieband

"De royals hebben een veel hechtere band dan het zijn van nichten en neven, ze delen de unieke ervaring en het ongewone leven dat ze leiden", deelde een koninklijke insider eerder al aan Hello! Magazine. "Ze maken allemaal deel uit van deze groep, misschien dan wel ieder op zijn of haar eigen manier, maar ze geloven allemaal in het koningshuis en de toekomst daarvan. Ze doen er alles aan om hier een steentje aan bij te dragen."

Hoewel Beatrice en Eugenie inmiddels hun eigen levens opgebouwd hebben, lijkt er dan ook geen twijfel over te bestaan dat zij met alle liefde aantreden, mocht dat nodig zijn. Wie weet: krijgen we onder koning William dan tóch weer een balkon vol Windsors te zien? De tijd zal het leren!

Royalty
  • Tatler
  • NL Beeld