Glamour met een knipoog

Hoe neem je een momentje voor jezelf? Zelfs als je het druk hebt

We kennen het allemaal, we zeggen vaak dat we ons geen zorgen hoeven te maken over onszelf. Dat het prima met ons gaat. Of dat er genoeg andere mensen zijn waar we voor moeten zorgen. We rennen van hot naar her en het laatste waar we aan denken, is even stilstaan. 

momentje voor jezelf

Maar hoe vaak hoor je tegenwoordig dat mensen een burn-out of depressie hebben? Precies, veel te vaak! Juist daarom is het zo belangrijk om af en toe een momentje voor jezelf te nemen. In die momenten ontdek je wat je écht gelukkig maakt, kun je weer opladen, en kom je bij van de hectiek van je leven. Zo kun je er daarna weer vol energie tegenaan!

Waarom is een momentje voor jezelf zo belangrijk? 

Een momentje voor jezelf nemen klinkt misschien luxe, maar het is echt een belangrijke behoefte. We leven in een maatschappij waarin we constant 'aan' staan. Of het nu gaat om je werk, je gezin of sociale verplichtingen, het lijkt alsof er altijd wel iets of iemand je aandacht nodig heeft. Door af en toe even stil te staan, geef je jezelf de kans om op te laden en te reflecteren. Je ontdekt wat je wel en niet gelukkig maakt. Dit geeft je de kracht om bewuste keuzes te maken die je leven een stuk fijner maken.

Het gaat er niet alleen om dat je even rust neemt, maar ook om wat je in die tijd kunt ontdekken. Misschien kom je erachter dat een hobby die je vroeger leuk vond, nog steeds voor ontspanning zorgt. Of misschien besef je dat je eigenlijk te veel hooi op je vork neemt en is het tijd om eens 'nee' te zeggen. Die inzichten zijn goud waard en je kunt ze alleen krijgen als je jezelf de ruimte geeft om even stil te staan.

Hoe kan een momentje voor jezelf eruitzien? 

Een momentje voor jezelf kan van alles zijn, zolang jij er maar tot rust van komt. Het kan zo simpel zijn als een kopje thee drinken in stilte, maar je kunt er ook iets bijzonders van maken. Denk bijvoorbeeld aan een wellness-ervaring in je eigen huis. Het creëren van een fijne, rustige plek in huis, zoals de badkamer, kan enorm helpen. Een goede badkamer inrichten meubels met comfort? Dit is namelijk dé perfecte plek om je even terug te trekken en tot rust te komen.

Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan het inrichten van je badkamer met ontspannende elementen? Een fijne stoel of klein tafeltje om je boek op neer te leggen, wat zachte verlichting en luxe accessoires kunnen echt een verschil maken. Of kies voor een ruime douchecabine en een comfortabel ligbad waar je heerlijk in kunt wegdromen. Door je badkamer te zien als een plek voor ontspanning, in plaats van alleen praktisch gebruik, maak je die momenten voor jezelf aantrekkelijker en gemakkelijker om in te plannen.

Hoe maak je prioriteit van een momentje voor jezelf? 

We weten allemaal dat het belangrijk is om af en toe te pauzeren, maar in de drukte van de dag komt het er vaak niet van. Daarom is het essentieel om een momentje voor jezelf echt als een prioriteit te zien, net zoals je dat doet met werk, boodschappen of andere verplichtingen. De truc is om deze tijd in te plannen, alsof het een belangrijke afspraak is. En misschien is het dat ook wel – een afspraak met jezelf!

Begin klein. Je hoeft niet meteen urenlang in de sauna te zitten (hoewel dat ook heerlijk kan zijn), maar start met tien minuten per dag. Zet een herinnering in je telefoon of markeer het in je agenda. Bijvoorbeeld na het avondeten, als de kinderen in bed liggen, is een perfect moment om even te ontsnappen naar je badkamer. Zet een rustgevend muziekje op, steek een kaars aan en geniet van de stilte.

Als je het lastig vindt om tijd voor jezelf vrij te maken, probeer dan je dagelijkse routine iets aan te passen. Misschien kun je in de ochtend iets eerder opstaan om wat tijd voor jezelf te hebben, of juist na een lange werkdag de tijd nemen om weer op te laden. Door vaste momenten in je routine op te nemen, wordt het steeds meer een gewoonte om voor jezelf te zorgen.

Hoe kom je tot rust als je in een dipje zit? 

Iedereen heeft wel eens een dipje. Of het nu door stress komt, door vermoeidheid, of omdat alles even tegenzit. Op zulke momenten is het nog belangrijker om een momentje voor jezelf te nemen. En wat is een betere plek om tot rust te komen dan je badkamer?

Als je merkt dat je in een dipje zit, kan het enorm helpen om jezelf een kleine 'reset' te geven door letterlijk even af te koelen of op te warmen. Een verfrissende douche of een heerlijk warm bad kan al wonderen doen voor je gemoedstoestand. Investeer bijvoorbeeld in een mooi badkamermeubel met wasbak kopen. Zo kun je van je badkamer niet alleen een praktische ruimte maken, maar ook een plek waar je echt even kunt opladen. Kies bijvoorbeeld voor een badkamermeubel waar je al je favoriete verzorgingsproducten op kunt uitstallen. Het helpt je om elke keer als je in de badkamer bent, even bewust tijd voor jezelf te nemen.

Daarnaast is het belangrijk om jezelf tijdens deze momenten niet te hard te pushen. Het is oké om even niks te doen. Pak een tijdschrift, luister naar rustige muziek, of doe helemaal niks. Door even pas op de plaats te nemen, geef je jezelf de kans om weer op te laden en uit die dip te komen.

Een momentje voor jezelf nemen is geen luxe, het is een must! Of je nu druk bent met werk, het huishouden, of de kinderen, je hebt af en toe een pauze nodig om weer op te laden. Door je badkamer om te toveren tot een ontspannende plek met mooie meubels en accessoires, kun je die momenten voor jezelf nóg specialer maken. Zet een badkamerspiegel op een prominente plek, zodat je elke dag herinnert wordt aan het belang van rust nemen. Door het in je routine te verwerken en het als een prioriteit te zien, zorg je ervoor dat je altijd een momentje voor jezelf hebt – zelfs als je het druk hebt. Dus waar wacht je nog op?

Lifestyle
  • Unsplash