Van verboden romances tot politieke intriges - we doken in enkele van de grootste koninklijke schandalen van de geschiedenis. En dat waren er nogal wat! Tja, zelfs de royals zijn niet allemaal perfect...
Edward VIII’s abdicatie voor de liefde (1936)
Een van de grootste koninklijke schandalen uit de geschiedenis vond plaats in het Verenigd Koninkrijk, toen koning Edward VIII in 1936 afstand deed van de troon om te trouwen met de Amerikaanse, gescheiden vrouw Wallis Simpson. Edward was slechts elf maanden koning toen hij aankondigde dat hij de troon zou opgeven om te trouwen.
Het probleem was niet alleen dat Wallis Simpson tweemaal gescheiden was, wat destijds als onaanvaardbaar werd beschouwd voor een koninklijk huwelijk, maar ook dat Edward voorrang gaf aan zijn persoonlijke verlangens boven zijn plicht als monarch. Een kleine crisis dus, in het Verenigd Koninkrijk!
Prins Harry & Meghan Markle voor een beter milieu (2019)
Het koppel staat erom bekend dat ze pleiten voor een beter milieu en bescherming van het klimaat. Dus de keuze van prins Harry en Meghan om met hun eigen privévliegtuig naar Ibiza te vliegen, schoot bij velen in het verkeerde keelgat. De Britse media vindt het maar hypocriet. In juli schreef Harry op Instagram dat "met bijna 7,7 miljard mensen die deze aarde bewonen, elke keuze, elke voetafdruk, elke actie een verschil maakt". Campagnevoerder van Friends of the Earth Aaron Kiely zegt dat dit dé perfecte gelegenheid was om een bewuste keuze te maken. "Hij had een trein en daarna een boot kunnen nemen."
De keuze voor luxueuze auto's van het duo kan overigens ook wel iets duurzamer...
Marie Antoinette en de halskettingaffaire (1785)
In de late 18e eeuw werd de reputatie van de Franse koningin Marie Antoinette ernstig beschadigd door een schandaal dat bekend staat als de 'Affaire van de Diamanten Halsketting'. Het was een complexe fraudezaak waarbij een kostbare diamanten halsketting ter waarde van 1,6 miljoen livres centraal stond.
Hoewel Marie Antoinette zelf geen rol speelde in de fraude, werd haar naam er wel mee in verband gebracht. Haar reeds slechte reputatie in de ogen van het Franse volk verergerde - ze werd door velen gezien als decadent en losgeslagen. Het schandaal leidde uiteindelijk tot de Franse Revolutie en het einde van de monarchie in Frankrijk. Oeps...
Prins Andrew en de Jeffrey Epstein Connectie (2020)
Een Britse prins die nauw contact zou hebben gehad met Jeffrey Epstein, een zedendelinquent - het stond overal in het nieuws! In 2019 kwam naar buiten dat Prins Andrew bevriend was met Epstein, die veroordeeld was voor misbruik en handel in minderjarige meisjes. De connectie tussen Andrew en Epstein leidde tot beschuldigingen van seksueel misbruik van minderjarige vrouwen tegen de prins. Auw!
In een rampzalig BBC-interview in 2019 probeerde Andrew zijn naam te zuiveren, maar het gesprek riep meer vragen op dan het beantwoordde. Het schandaal leidde ertoe dat Andrew zijn officiële koninklijke taken neerlegde en zich terugtrok uit het openbare leven.
Prinses Margaret en de verboden liefde (1950s)
In de jaren '50 was het liefdesleven van Prinses Margaret, de jongere zus van koningin Elizabeth II, een groot publiek en koninklijk drama. Margaret werd verliefd op Peter Townsend, een voormalig piloot van de Royal Air Force die eerder getrouwd was. In die tijd was het voor een lid van de koninklijke familie ondenkbaar om te trouwen met een gescheiden man.
Hoewel Margaret overwoog om haar koninklijke titel op te geven voor de liefde, werd ze onder druk gezet door de monarchie en de regering om de relatie te beëindigen. Uiteindelijk zijn ze niet getrouwd, wat een enorme teleurstelling was voor de bevolking die wel sympathie voelde voor hun verboden liefde. Awh!
Of het nu gaat om verboden liefdes, politieke corruptie of morele schandalen, deze gebeurtenissen herinneren ons eraan dat de koninklijke wereld ook niet altijd perfect is!
- Beau Monde archief, Nieuwe revue, Libelle, History.com
- NL Beeld