De hertogin van Cambridge stond er voorheen bij foto's van bijvoorbeeld staatsbanketten wat kaaltjes bij in vergelijking met de andere dames Windsor. Nou, no more!
Bij zo'n staatsbanket komen ook ordes in beeld, die iets zeggen over de positie van de royal in kwestie. De bekendste is in dit geval de Royal Victorian Order of Queen Elizabeth II, goed te herkennen aan de blauwe sjerp. Die geeft Hare Majesteit, als het haar behaagt, aan familieleden als beloning voor hun diensten aan de kroon. Er wordt niet mee gestrooid, een royal moet zich bewijzen en bij nieuwkomers gaan er jaren overheen voor ze hun galakleding moeten afstemmen op dat blauw (het is geen toeval dat de Queen en Camilla op deze momenten zo vaak crème dragen).
© Frankie Fouganthin / WikiMedia
Gravin Sophie de vrouw van prins Edward, kreeg 'm in 2010…
…en hertogin Camilla in 2012. Op die hoge orde moet Kate nog even wachten, maar vijftien jaar omgang met de Windsors, waarvan zeven jaar getrouwd met prins William tellen wél mee. Smetteloos parcours, zich nooit ingelaten met de pers, opvolging drievoudig veilig gesteld met schattige royal mascottes, well done, Duchess of Cambridge.
De Queen besloot Kate te belonen met de Royal Family Order of Queen Elizabeth II. Dat is een gele badge van zijde met een strikje waaraan een portretje van Hare Majesteit hangt, omringd door diamantjes met op de achtergrond een Tudorkroon in rood email met diamantjes. De achterkant van het medaillon is verguld zilver gegraveerd met zonnestralen en het monogram ER (Elizabeth Regina) en de kroon van St Edward in goud en email.
Deze orde is speciaal voor vrouwelijke leden van de Koninklijke Familie. Kate droeg 'm voor het eerst bij de receptie voor het Corps Diplomatique in december 2017, maar daar zijn geen foto's van, zodat ie bij het staatsbanket voor de Oranjes pas echt leuk in beeld kwam. De benoemingen worden niet gepubliceerd, de koninklijke familieorden wordt gezien als teken dat men in de gunst is bij de vorstin. Goed nieuws voor Camilla, dus!
Dit soort versierselen wordt gedragen bij koninklijke en staatsaangelegenheden. En ja, het kan een jurk totally verpesten, maar het gaat om de éér. Niet alle koningshuizen hebben een familieorde, naast Engeland alleen Noorwegen, Zweden, Denemarken en Tonga.
© Richard Stone / WikiMedia
De Queen Mum draagt hier het insigne van haar man (de roze) én dat van haar dochter (de gele), wat een hoog padvindergehalte biedt. Kate is nog maar de tweede 'schoonkleindochter' in de geschiedenis die een Royal Order van een nog levende vorst krijgt. De eerste was prinses Mary van Teck, die trouwde met de kleinzoon van koningin Victoria, prins George en later koningin Mary werd.
Bijzonder eraan is dat alle andere Royal Family Orders van ivoor zijn (het portret wordt erop geschilderd), maar die van Kate van glas gemaakt is, omdat William zich inzet voor een stop op de handel in ivoor en je als royal wel een beetje consequent moet blijven. Next stop: vele werkbezoeken bikkelen voor het blauwe lint. Tip voor hertogin Meghan: laat de moed niet zakken, dit is er eentje van de lange adem.
Foto's © Getty Images, tenzij anders aangegeven