Olcay Gulsen: ‘Mijn gewelddadige jeugd gaf me een blokkade’

Momenteel volgt ze autocuelessen, maar zo’n vooraf uitgeschreven tekst is eigenlijk niks voor Olcay Gulsen (39). Spreken vanuit het hart is haar kracht (en soms haar zwakte). Luísteren naar dat hart is een ander verhaal.

Lees ook

Momenteel volgt ze autocuelessen, maar zo’n vooraf uitgeschreven tekst is eigenlijk niks voor Olcay Gulsen (39). Spreken vanuit het hart is haar kracht (en soms haar zwakte). Luísteren naar dat hart is een ander verhaal. “Mijn gewelddadige jeugd gaf me een blokkade.”

tekst ANNE TONEN foto’s FERIET TUNC visagie GWEN VAN WAVEREN styling LIEVE HEUVELMANS (MANON MEIJERS STYLING) met dank aan HULA HULA AMSTERDAM

Jarenlang kenden we haar als een zakenvrouw en fashionista met een glamoureus leven. Maar achter dat perfecte plaatje ging een ongelukkige vrouw schuil. Want hoewel ze twaalf jaar aan de top stond van het succesvolle modemerk SuperTrash, komt ze er op het hoogtepunt van haar succes achter dat haar leven eigenlijk helemaal niet zo rooskleurig is. Een depressie, een burn-out en een zoektocht naar antwoorden volgen. Sindsdien heeft Olcay Gulsen een stapje terug gedaan, weet ze eindelijk wie ze is, heeft ze geen filter meer nodig en schaamt ze zich niet langer voor haar kwetsbaarheid.

Je hebt een zware periode achter de rug. Een faillissement, relaties die uitgingen, een depressie…

“Ik denk dat iedereen wel dingen meemaakt in het leven, daar later op terugkijkt en op zoek gaat naar antwoorden. Heel lang dacht ik dat alles wat er was gebeurd, niet zoveel effect had op mijn dagelijks leven, maar dat is natuurlijk niet zo. Het was een interessante reis om terug te blikken. Op de relatie met mijn vader bijvoorbeeld. Ik was nooit echt boos op hem, maar mijn gewelddadige jeugd gaf me wel een blokkade. Ik kon geen echte relaties aangaan en had last van vertrouwens-issues. Het was een heel proces om te kunnen zijn wie ik echt ben.”

Je stond op het toppunt van je succes bij SuperTrash en toen barstte de bom…

“Ja, ik was ongelukkig, maar dat had dus vooral met mezelf te maken. Ik heb in die tijd geleerd dat je geen groot succes hoeft te hebben om gelukkig te zijn. In de jaren dat ik succesvol was, voelde ik me vooral eenzaam. Scoren was voor mij belangrijk en geloof mij, daar krijg je een verschrikkelijk leeg bestaan van. Grappig genoeg vind ik mezelf op dit moment veel succesvoller.”

Vond je het lastig om relaties aan te gaan, omdat je zoekende was?

“Nee, dat niet. Ik denk dat ik misschien wel te makkelijk relaties ben aangegaan. Ik was in ieder geval niet heel kritisch. Als je zo druk bent met je eigen ding, dan maak je minder ruimte voor andere mensen en ben je niet zo kritisch. Mijn relaties, dat zijn er een stuk of vier of vijf, hebben wel allemaal lang geduurd en ik ben zelfs een paar keer verloofd geweest. Wat dat betreft ben ik best een ouderwetse trut hoor. Ik ben helemaal niet van de onenightstands of flings. Of ik nog last heb van bindingsangst? Waarschijnlijk. Maar dat hoort ook een beetje bij deze tijd. Mijn generatie blijft het moeilijk vinden om een hechte verbintenis aan te gaan. Ik zie dat ook bij mijn vriendinnen.”

Relaties & Liefde

Na een lange relatie met Frans Ghazi kreeg je een relatie met Ruud de Wild. Dat ging best snel uit. Hoe waren die maanden samen?

“Superleuk. Ik vind Ruud echt een fijne man en onlangs hebben we weer een date gehad. We doen het heel erg rustig aan en overhaasten niks. Wat ik zo leuk aan hem vind? Hij is grappig, slim en iemand met wie je echt een goed gesprek kan voeren. Dat is ook wel eens verfrissend, haha.”

Denk je dat het weer goed komt tussen jullie?

“Ik heb een heel leuke relatie met Ruud. Het positieve aan ouder worden is voor mij – dit klinkt heel suf – dat je mensen dingen kunt gunnen buiten jezelf om. Toen ik jonger was, was ik alleen maar met mijn eigen geluk bezig. Nu merk ik dat ik het leuk vind als mensen in mijn omgeving gelukkig zijn. Als Ruud blij is, ben ik ook blij. Of ik hoop dat we weer bij elkaar komen? Daar ben ik nu echt niet mee bezig. Ik verheug mij op de uitdagingen die mij op m’n werk tegemoet komen. Ik heb een leuk leven, niet zoveel te klagen. Klinkt saai, maar het is echt zo.”

 

Meer lezen over Olcay? De nieuwe Beau Monde ligt morgen in de winkels!

Laatste nieuws

Zie ook