Jeroen van Koningsbrugge is voorbereid op apocalyps

Jeroen heeft maatregelen getroffen.

Lees ook

Het verantwoordelijkheidsgevoel van Jeroen van Koningsbrugge voor zijn vrouw en kinderen is dusdanig groot, dat de cabaretier voorzorgsmaatregelen heeft getroffen voor het geval het einde der tijden aanbreekt. "Heel veel vrienden van mij weten het ook. Ik zeg: jongens: wanneer the shit hits the fan, je weet waar ik zit", zegt hij in een interview in Volkskrant Magazine.

LEES OOK: De nieuwe Beau Monde ligt in de winkel!

Zo heeft Van Koningsbrugge een enorme voorraad gevriesdroogd eten dat 35 jaar lang goed blijft en heeft hij de afgelopen negen jaar van alles verzameld, van vishengels tot "zo'n trapding waarmee je energie kunt opwekken". Hij hoopt dat het allemaal voor niks is, maar wil achteraf geen spijt krijgen. "Alleen denk ik niet dat het voor niks is. En anders kan ik over twintig jaar een paar jaar lang gevriesdroogd eten vreten. Ook niet erg."

Pleister

De fascinatie is ooit begonnen bij het lezen van een roman over het einde van de wereld. Sindsdien heeft Van Koningsbrugge naar eigen zeggen zo'n 900 boeken over het onderwerp gelezen. De meest logische apocalyps zou volgens de 45-jarige komiek een financiële crisis zijn. "Mensen denken dat we goed door de crisis van 2008 zijn gekomen, maar overheden hebben gewoon een pleister geplakt. De staatsschuld is hoger dan toen."

Alcoholprobleem

Het verantwoordelijkheidsgevoel voor anderen is bij Van Koningsbrugge al vroeg ontstaan. Toen hij op de lagere school zat, kampte zijn moeder met een alcoholprobleem. "Angst heb ik nooit gehad. Mijn reactie was meer: nou dan regel ik het wel", zegt hij in het interview. Ook heeft hij meegemaakt hoe zijn vader zijn baan kwijtraakte en heeft hij van hem geleerd om er met humor mee om te gaan. "Ik heb wat meegemaakt, maar ik wil niet dat het drama de hele tijd over me heen hangt. Ik probeer het leven wat lichter te maken dan het is."

BRON: PANORAMA, BEELD: BSR AGENCY

Laatste nieuws

Zie ook