Daphne Deckers: ‘Het leven dat ik twintig jaar lang had, was er ineens niet meer’

'Mijn leven werd totaal anders zodra de kinderen het huis uit gingen.'

Lees ook

Na twee jaar bivakkeren in een tuinhuis is Daphne Deckers er weer. Een kersverse roman én heel wat zelftherapie rijker: “Ik heb alles van me afgeschreven.” Al brengt haar empty nest wel nieuwe dilemma’s met zich mee.“Richard wil nu backpacken, maar naar het toilet lopen met een wc-rol is niet mijn ding.”

LEES OOK: Ellemieke Vermolen staat stil bij overlijden zoontje

tekst ANNE TONEN foto’s MIKE VAN DENTOORN styling PATTY ZOMER visagie ELLES NIJKAMP

Annabel, de hoofdpersoon uit ‘Dubbel zes’, raakt in een klap haar baan, huis en relatie kwijt. Kun je je er iets bij voor­ stellen hoe dat voelt? 
“Het boek gaat er vooral over hoe je jezelf weer terug vindt nadat alles wat vertrouwd is wegvalt. Dat zijn thema’s waar ik twee jaar geleden ook mee bezig was, toen mijn kinderen tegelijkertijd eindexamen deden en mijn dochter vervolgens in Los Angeles ging wonen en mijn zoon als junior tennisser overal ter wereld toernooien ging spelen. Mijn leven werd totaal anders zodra de kinderen het huis uit gingen. Toen mijn vader, die lange tijd ziek was, in dezelfde periode overleed, werd het me allemaal een beetje te veel. Ik ben een type dat heel erg houdt van familie, gezelligheid en samen dingen doen. Dat is altijd een heel groot deel van mijn identiteit geweest. Het leven dat ik twintig jaar lang had, was er ineens niet meer.”

In het verleden heb je gezegd dat je niks tegen botox hebt. Heb je er inmiddels aan toegegeven? 
“Waarom wordt dit toch altijd aan vrouwen gevraagd? Een man krijgt deze vraag nooit. Hoe ouder ik word, hoe vaker ik deze vraag krijg en daar erger ik me wel eens aan. Waarom moet het bij vrouwen toch altijd binnen de kortste keren over uiterlijk gaan? Ik heb in interviews al heel vaak verteld dat ik twee keer mijn gezicht heb laten laseren met zo’n fractionele CO2 laser. Het geeft een glow aan je huid en je poriën worden er kleiner van. Als ik een tip mag geven aan iemand die nu twintig of dertig is, dan zou ik aanraden om je elke dag in te smeren met zonnebrandcrème, op te passen met alcohol en niet te roken. Je kunt beter je hele leven al een beetje bezig zijn met jezelf goed verzorgen, dan op je vijftigste enorme ingrepen willen gaan doen.”

Je carrière gaat lekker, je ziet er ontzettend goed uit en dan ben je ook al 23 jaar gelukkig met Richard. Wat is jullie geheim? 
“We zijn de afgelopen jaren ontzettend met elkaar meegegroeid, denken over heel veel dingen hetzelfde, maar we hebben elkaar ook altijd de ruimte gegeven. Zo gaat hij binnenkort met een vriend van hem een reis maken door Zuid-Afrika. Ik vind dat alleen maar heel erg leuk voor hem. Wij hebben trouwens nooit ruzie, omdat we allebei uit gezinnen komen waarbij behoorlijk wat relationele stress was, dus dat wilden we in ieder geval niet. Mensen noemen dat vaak saai, want ‘dan kan je nooit lekkere goedmaakseks hebben’. Prima hoor, maar wij hebben geen bonje nodig om goede seks te hebben.”

Nou zijn we heel benieuwd of jij ook een wilde kant hebt.
“Ik drink geen alcohol, gebruik geen drugs en ik rook niet, maar ik weet uit ervaring dat je dat ook helemaal niet nodig hebt om een leuke avond te hebben. Natuurlijk heb ik op jonge leeftijd ook wilde tijden meegemaakt, maar die hele fase van feesten, nachten doorhalen en overal op de tafel staan heb ik allemaal wel gezien. Ik merk dat ik het nu heel leuk vind om met dezelfde vrienden aan tafel te zitten en lekker te praten en te lachen. Het hoeft voor mij niet meer zo ingewikkeld. Het thuis gezellig hebben vind ik veel belangrijker.”

Heb je dromen die je nu je vijftig bent nog wilt verwezen­lijken? 
“Oh, zoveel, ik ben net begonnen, haha. Ik hoop dat er ooit nog eens een boek van mij wordt verfilmd in Amerika. En ik heb nu twee jaar in mijn tuinhuisje aan een roman geschreven, dus ik mis mijn televisiecollega’s. Ik heb gesprekken lopen bij de NPO, bij mijn oude werkgever RTL en bij SBS. ‘Boulevard’ heeft me weer gevraagd, maar zeven dagen achter elkaar presenteren is voor mij te veel om te combineren met alle nieuwe boekideeën die ik heb. Want ik wil nog veel meer gaan schrijven en vooral veel van mijn gezin genieten. Aan het einde van het leven gaat het namelijk niet om je prestaties, maar om je relaties, en maakt het dus helemaal niks uit of je bij RTL zat of bij SBS. Het enige waar ik op hoop, is dat mijn familie en kinderen gelukkig zijn en blijven.”

Meer lezen? Het hele interview met Daphne staat in de nieuwe Beau Monde!

Laatste nieuws

Zie ook