‘Prinses Margaret sopte zelf haar kroonluchters’

De zoon van de glamourprinses wil het beeld bijstellen dat zijn moeder een 'feestende, kettingrokende diva' was. Good luck with that.

Lees ook

Lord Snowdon, de zoon van prinses Margaret, is het niet eens met de manier waarop zijn moedertje in 'The Crown' wordt neergezet en neemt het voor haar op in een nieuwe biografie.

Over prinses Margaret, de zus van de Queen, zijn al vele boeken en biografieën geschreven waaruit steeds hetzelfde beeld naar voren komt: ze was een geestige, slimme, stierlijke verwende en buitengewoon hooghartige vrouw met koninklijke kapsones.

Je zou kunnen zeggen dat ze in 'The Crown' zelfs sympathiek en menselijk wordt geportretteerd, maar haar zoon David Armstrong-Jones (57), de huidige 2de graaf van Snowdon, zit zich voor de buis zo op te vreten dat hij een andere versie van haar bekend wil maken dan die van de 'feestende, kettingrokende diva'.

"Ze was veel meer dan dat," aldus David (hier links). "Ze wijdde een groot deel van haar tijd aan de kunsten, net als aan haar officiële taken voor de koningin. Ik maak me zorgen dat toekomstige generaties zullen denken dat mijn moeder zich gedroeg als in de serie, woord voor woord, scène voor scène. Het is tijd om dit beschadigende beeld bij te stellen."

Lord Snowdon is 'in de verkennende fase' om zelf een biografie over zijn moeder te schrijven en beschikt daarbij over haar correspondentie en zal onbeperkt toegang krijgen tot de koninklijke archieven in Windsor Castle. Alles om maar iets te doen aan "de goedkope portrettering van mijn moeder als een of andere losgeslagen lellebel. Ze leerde me zalmmousse maken en sopte zelf haar kroonluchters."

"Ze nam tegen alle conventies in mijn zus Sarah en mij mee naar fabrieken, het ballet en het theater, dingen die destijds niet werden verwacht van koninklijke kinderen," aldus David. "Ze dwong ons nooit ergens toe, ze was altijd enthousiast en gaf iedereen het gevoel dat hij er mocht zijn. Ze zei: 'Doe gewoon je best', ze had ook een heel liefhebbende kant."

Meer over Margaret: 

 

Openingsfoto © Cecil Beaton / Hollandse Hoogte, andere foto's © ANP, BSR Agency  

Laatste nieuws

Zie ook