Hertogin Meghan kan maar beter nieuwe vrienden zoeken

O Meghan, spreken is zilver, zwijgen is goud.

Lees ook

Vrienden verklaren de hertogin van Sussex nog net niet heilig in People Magazine. Maar of dat nu zo slim was?

Opmerkelijk: in People Magazine neem een stel anonieme vrienden van Meghan, die regelmatig onder vuur ligt, het voor haar op. Kern van het verhaal: ze is geen veeleisende bruid, geen lastige baas en geen harteloze dochter, maar een schat van een vrouw. Ze kookt elke dag zelf voor prins Harry en zichzelf, ze is de meest betrokken, lieve, onbaatzuchtige vriendin die een mens zich kan wensen.   

Dat zou allemaal best eens waar kunnen zijn, maar het is toch een vreemde actie. Het Britse koningshuis blijft al jaren succesvol overeind door het onwrikbare motto van de Queen: 'Never complain, never explain' (nooit klagen, niets uitleggen). Vrienden positieve verhalen laten lekken – want Meghan zal hier beslist van op de hoogte zijn geweest – is olie op het vuur gooien, hoe goed bedoeld ook.

 © The Independent

Is het naar voor Meghan dat er binnen het hof over haar wordt geroddeld? Ja, natuurlijk. Zoals het ook niet fijn is dat de hertogin van Cambridge en zij tegen elkaar worden uitgespeeld en trollen en stans op socials losgaan. Maar het laatste wat je als royal op zo'n moment moet doen, is op zo'n manier tegengas geven. Waar rook is, is vuur. Negeren en gewoon doen wat je moet doen is vele malen effectiever in de beeldvorming.

Iedereen kan zich voorstellen dat een voorheen vrije vrouw als Meghan, die altijd maar één smartphone verwijderd was van een sassy tweet of pittig blog, er moeite mee heeft om zich niet rechtstreeks te kunnen verweren tegen kritiek en onwaarheden. De afstand die ze nu moet houden, is tegelijk haar bescherming. Niet reageren is de beste manier om iets dood te laten bloeden, zo bewijzen haar voorgangers.

Feit is dat alle nieuwkomers in de Britse monarchie – Diana, Sarah, Sophie, Camilla, Kate – zowel de hemel zijn ingeprezen als totaal zijn afgebrand. Het is zoals de tabloids werken en het is 'part of the job'. Hoe ermee om wordt gegaan, levert heel verschillende resultaten op. Diana en Sarah hebben, door respectievelijk met de media te praten en domme dingen te doen, uitbundig bijgedragen in de hysterie rond hen.

Camilla (die het vermoedelijk het zwaarst te verduren had) heeft altijd wijselijk gezwegen, Sophie trok haar eigen conclusies toen ze door de mand viel (ze babbelde indiscreet met een undercover reporter die zich voordeed als rijke sjeik).

Ze koos ervoor haar werk op te geven en full time royal te worden. En heeft zich in die rol ontpopt als een van de meest geruisloze en populairste Windsors waar niemand iets vervelends over kan verzinnen.  

Kate heeft gedurende haar verkering met William ruim acht jaar onder vuur gelegen: altijd fotografen voor de deur, altijd kritiek dat ze niet voldoende werkte, als ze werkte weer kritiek dat ze chantabel was – ze kon geen goed doen. Maar ze bleef altijd beleefd en zelfs toen het even uit was met William, hield ze haar mond.

"Het spijt me ontzettend," zei ze beleefd tegen Camilla Tominey van The Telegraph, die haar mobieltje belde voor een reactie. "Ik heb hiervoor nooit met de pers gepraat en het lijkt me niet wijs dat alsnog te gaan doen." Ook vrienden en familie hielden de chic kaken op elkaar. Zo werd Kate, hoewel het vast geen fijne tijd voor haar was, lang voor de verloving al een beetje ongrijpbaar en onaantastbaar.

Royal zijn is niet hetzelfde als celeb zijn. Hoe uitermate comfortabel het leven ook is, in de kern komt het meer neer op dienen dan op shinen. Meghan heeft bovendien niets te klagen over het welkom dat ze in Engeland heeft gekregen: drommen enthousiaste fans waar ze ook opduikt zouden zwaarder moeten tellen dan een paar anonieme trollen. Het komt nu aan op de lange adem: geen woorden, maar daden. Hard werken en gewoon doorgaan is de beste manier waarop Meghan boven alle ruis kan uitstijgen. Dat én discretere vrienden kiezen.   

 

Foto's © ANP, PA Images, BSR Agency

Laatste nieuws

Zie ook