Prinses Estelle (6) checkt alvast de regalia

Dus, wat doe je als aanstaande koningin? Je gaat eens even kijken naar je toekomstige hoofddeksel.

Lees ook

Het was het soort moeder-dochter-uitje dat alleen royals kunnen hebben: twee aanstaande koninginnen van Zweden die eens even samen de regalia gaan bekijken in de schatkamer.

Kroonprinses Victoria nam haar dochter en opvolger prinses Estelle mee naar de schatkamer van het Koninklijke Paleis in Stockholm. Daar maakte Estelle kennis met de regalia van de Zwoyals: kroon, scepter en rijksappel, van die dingen.

Het zijn de symbolen van de monarchie die tevoorschijn komen bij een inhuldiging (hier de inhuldigingskroon van koning Carl Gustaf in 1973), maar ook op kussens present zijn bij huwelijken, dopen en uitvaarten 'om de koninklijke waardigheid en het belang van het moment te markeren.' De kronen worden dus niet op het hoofd gedragen. 

De regalia zijn vooral symbolen en in materiaal opzicht niet bepaald shabby, maar ook weer niet van onschatbare waarde. Elk lid van de koninklijke familie krijgt een eigen kroon toegewezen. Die hier in de vitrine staat…

…is de kroon van kroonprinses Victoria.

Prinses Estelle kijkt hier naar de kroon van prinses Hedvig Elisabet Charlotte uit 1778 (links) en de kroon van prins Fredrik Adolf uit 1771 aan de rechterkant. De Hedvig Elisabet Charlotte-kroon is nu de kroon van prinses Madeleine, prins Nicolas en prinses Adrienne. De kroon van prins Fredrik Adolf is nu van prins Alexander, de oudste zoon van prins Carl Philip en prinses Sofia.

Estelle's kroon is die van prins Oskar uit 1844. Nice. 

 

Foto's © Kungahuset en Historic Crowns

Laatste nieuws

Zie ook