Beau Monde interviewt Diane Keaton: ‘Gedimd licht is mijn grootste vriend’

“Ik vind ouder worden niet erg. Gedimd licht is mijn grootste vriend, haha! Ik ben me er wel steeds bewuster van dat de tijd ontzettend snel gaat."

Lees ook

Samen zijn ze 289 jaar en hebben ze vier Oscars: Jane Fonda, Candice Bergen, Diane Keaton en Mary Steenburgen. De Hollywood-iconen zijn nu samen te zien in ‘Book club’, een film over het boek '50 Shades of Grey'. Beau Monde ging – exclusief – op audiëntie bij de 4 levende legendes. Dit keer: Diane Keaton (72).

LEES OOK: Beau Monde interviewt Jane Fonda: 'Ik ben klaar met daten en trouwen'

tekst ERIC LE DUC

Dit is Diane

Naam: Diane Hall. Geboren: 5 januari 1946 in Los Angeles, VS. Bekend van: ‘The godfather’,‘Play it again Sam’,‘Annie Hall’,‘The rst wives club’ en ‘Something’s gotta give’. Oscar: voor ‘Annie Hall’ (1977, Beste Actrice). Relatie: was de geliefde van regisseur Woody Allen en acteurs Al Pacino en Warren Beatty. Kinderen: dochter Dexter en zoon Duke (beiden geadopteerd). Next? de tragicomedy ‘Poms’.

50 SHADES OF GREY
“Ik heb de boeken niet gelezen. Waarom niet? Daar had ik geen behoefte aan. Er zit in die verhalen behoorlijk wat perverse seks, begrijp ik. Dat is op mijn leeftijd sowieso allemaal veel te opwindend. Maar het was een gigantische bestseller. Niet voor niks speelt het ’n rol in onze nieuwe film.”

SPIEGEL
“In ‘Book club’ speel ik grotendeels mezelf. Dat komt doordat de makers tijdens het schrijven van het script mij al in hun hoofd hadden voor een van de hoofdrollen. Daarom heet ik in de film ook Diane en ben ik 72 jaar en alleenstaande moeder. Daarbij heb ik zelf ook twee kinderen die soms mijn leven overnemen door mij te vertellen wat wel en niet goed voor me is. Dat is wel eens vervelend, ja. Acteren in deze film was dan ook alsof ik in een spiegel keek. Confronterend, maar ook leuk om te spelen.”

MANNEN 
“Hoe zeggen ze dat ook alweer: je kunt niet mét ze leven, maar ook niet zónder ze. Het is waar, mannen zijn charmant en complex tegelijk. Op de set van ‘The god- father’ viel ik als een blok voor m’n tegenspeler Al Pacino. Mijn god, wat was die man knap, intrigerend en leuk. We werden een stel, maar hij wilde niet trouwen. Toen heb ik hem een ultimatum gesteld. Had ik beter niet kunnen doen: hij had geloof ik een beetje last van bindingsangst. Even later was-ie weg.”

#METOO & #TIMESUP
 
“#MeToo heeft de deur open gezet naar gelijke rechten en salarissen voor mannen én vrouwen. Niet alleen in de filmindustrie, maar overal. En als dat gebeurt – en het gáát gebeuren -dan zal de wereld echt veranderen.”

OUDER WORDEN
“Ik vind ouder worden niet erg. Gedimd licht is mijn grootste vriend, haha! Ik ben me er wel steeds bewuster van dat de tijd ontzettend snel gaat. Ik worstel wel eens met de dood, ja. Ik heb een broer en twee zussen bij wie ik altijd terecht kan. Maar ik mis mijn vader en moeder vreselijk. Ook heb ik al veel goede vrienden verloren. Dat gebeurt nou eenmaal op mijn leeftijd. Maar steeds als er een dierbare sterft, denk ik: het leven is voorbij voor je het weet. Maar begrijp me niet verkeerd hè, ik ben beslist een zeer gelukkig mens.”

NIEUWE LIEFDE
“Het is absoluut realistisch om op latere leeftijd nog verliefd te worden. Mij zal dat niet zo gauw gebeuren. Het is moeilijk om een intellectueel én seksueel interessante man te vinden. Daarbij ben ik niet de makkelijkste. Ik kom misschien spontaan en openhartig over, van binnen ben ik gesloten. Pas als ik iemand compleet vertrouw, stel ik mezelf open. Vertrouwen is voor mij echte liefde. Maar zeg nooit nooit, wie weet komt HIJ nog langs.”

NEDERLAND
 “Als ik aan Nederland denk, denk ik aan ‘Het dagboek van Anne Frank’. Dát is nou echt een boek dat mijn leven veranderd heeft. Anne was een tiener toen zij het schreef, ik was een tiener toen ik het las. Nou, dat kwam emotioneel wel even binnen hoor! Ik was er helemaal ondersteboven van. Haar dagboek deed me – en doet me nog steeds – beseffen hoe bevoorrecht ik ben.”

BEELD: GETTY IMAGES

Laatste nieuws

Zie ook