Oranjes: Vietnam, Nunspeet en Groene Lopers

Eindelijk, een kijkje in de Rode Zaal op Paleis Noordeinde!

Nederland had niet te klagen over aandacht van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, die deze week heel wat kilometers in eigen land maakten.  

MAANDAG

Koning Willem-Alexander is nog altijd bezig met de kennismaking met ál zijn bewindsleden. Deze week ontving hij fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren op Paleis Noordeinde. De deurlakei is een verse, deze blonde hebben we nog niet eerder gespot.

Ook over de vloer: minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Op de schoorsteenmantel een boeket in paasstemming en tot onze grote vreugde is het bureau van Zijne Majesteit nog net zo'n gezellig rommeltje als altijd. Houden we van. De kantoortroon lijkt een speciale ergonomische stoel te zijn in de categorie ErgoHuman.

Koning Maxima was ook op Noordeinde en ontving daar de voorzitter van de Nationale Assemblee van Vietnam, Nguyen Thi Kim Ngan. De ontmoeting ging over toegang tot financiële diensten voor iedereen. De haard in de Rode Zaal op eerste verdieping doet het uitstekend zonder faux bloemstuk en verder hebben we diep medelijden met degene die al dit antiek moet afstoffen.

DINSDAG

Máxima, in een vrolijk roze Natan, was al bijtijds in de Rijtuigenloods in Amersfoort om daar het 10-jarig jubileum bij te wonen van de stichting Het Begint met Taal. Deze organisatie zorgt ervoor dat wekelijks 15.000 vrijwilligers zo'n 28.000 anderstaligen begeleiden bij het leren van de Nederlandse taal en cultuur.

En omdat we nog altijd een beetje nagniffelen over de desinteresse van koningin Rania vorige week ook nog even dit Máxima Masterclass'je Hoe Heurt Het Eigenlijk, categorie Royal Werkbezoek: gewoon even netjes een hand geven. Love it!  

WOENSDAG

Willem-Alexander ging all the way naar het pittoreske Nunspeet om daar de uitbreiding van de babyvoedingsfabriek van Nestlé te openen, #corebusiness. Hij kreeg ook een rondleiding en praatte met werknemers.

De royal econome was aanwezig bij het derde ‘Jaarevent nlgroeit’ in de voormalige suikerfabriek Sugar City in Halfweg. En als je de koningin bent, is dit de manier waarop je droog binnenkomt in een hoosbui.

NLGroeit is een platform dat ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf ondersteunt bij het realiseren van hun groeiambities. Jitse Groen, CEO van Takeaway.com (hier bekend als Thuisbezorgd) kreeg de Gouden Groeier-prijs uit handen van Máxima. Die na een paar matte maanden deze week helemaal 'aan' lijkt te staan – zo fijn om te zien!

En het feit dat ze sinds kort haar beugel niet meer hoeft te dragen zou daar best eens iets mee te maken kunnen hebben.

Tijdens deze jaarbijeenkomst maken nlgroeit en het Erasmus Centre for Entrepreneurship ook de lijst bekend van de 250 snelst groeiende Nederlandse bedrijven. En poseerde ze ook nog even voor een ussie met DJ Peter Gabriel, die al sinds zijn negende draait en toen al het Summer Energy festival opende. Move over, Armin (die begon pas op zijn veertiende).

DONDERDAG

Koning Willem-Alexander woonde in Maastricht een bijeenkomst bij die vierde dat de A2 Maastricht en de  Groene Loper eindelijk af zijn. De Groene Loper is een langgerekte bomenlaan voor voetgangers en fietsers met aan weerszijden rijstroken voor bestemmingsverkeer. Zijne Majesteit opende hem, is hij goed in. Qua das was de koning duidelijk al in paasstemming of hij had zich werkelijk briljant gestyled op zijn vervoer van Rijkswaterstaat. 

VRIJDAG

Niet bekend is wat de Oranjes met Pasen gaan doen. Vorig jaar waren ze rond deze tijd in Griekenland waar ze met koning Constantine en koningin Anne-Marie van Griekenland op Spetses orthodox Grieks Pasen vierden. Hierbij worden overal in het land één uur voor middernacht witte kaarsen aangestoken 'om het heilige vuur aan te steken'.

 

Foto's © ANP

Laatste nieuws