Het is Kate vs Meghan volgens de tabloids

Vrouwen tegen elkaar uitspelen? Dat is zó vorige eeuw.

Na het eerste gezamenlijke optreden van hertogin Kate en Meghan Markle met hun echtgenoten voor The Royal Foundation ging het meer over hun vermeende rivaliteit dan over de inhoud.

Het is een traditie van de Engelse tabloids om vrouwen tegen elkaar uit te spelen. Zelfs de Queen en haar zus Margaret bleven niet gespaard. "Toen mijn zus en ik opgroeiden werd zij altijd geportretteerd als de 'goody-goody'," zei Margaret daarover.

"Op mij werden… andere dingen geprojecteerd. Zo gaat dat."

Ook prinses Diana en Sarah Ferguson kregen er mee te maken, tijdens hun huwelijken met respectievelijk prins Charles en prins Andrew. Diana was het 'hardwerkende slachtoffer', Sarah de 'spilzieke onchique'. Het dagelijkse gestook op de voorpagina's zal niet hebben geholpen om overeind te blijven in de vissenkom van Buckingham Palace.

En nu herhaalt de geschiedenis zich, met hertogin Kate en Meghan Markle. Men heeft het druk met de vraag wie wat droeg, want een vrouw is volgens de tabloids uiteraard niet meer dan wat ze aanheeft.

Verschillende 'lichaamstaaldeskundigen' spraken elkaar uitbundig tegen over rivaliteit, vriendschap, zenuwen en onzekerheid. En het koninkrijk (en de oplage) lijkt ervan af te hangen of Meghan en Kate hartsvriendinnen zullen worden of met elkaar zullen wedijveren.

Hoe het zal uitpakken, dat weet niemand. Het zijn twee heel verschillende vrouwen met een andere achtergrond en andere levenservaringen. Die als enige overeenkomst hebben dat ze door hun huwelijk in een familie terecht zijn gekomen waarvan de meeste leden vrij bijzondere, publieke functies hebben.

En waarin ze ieder hun eigen rol hebben: Kate zal als aanstaande koningin-gemaal altijd meer beperkingen hebben en zich wat neutraler en formeler moeten opstellen, waar Meghan in het kielzog van Harry meer vrijheid heeft om een punt te maken. Het één is niet beter dan het ander, het is gewoon wat het is.

Zowel Kate als Meghan hebben persoonlijke kwaliteiten waar niet alleen zijzelf, maar ook de Windsors en organisaties hun voordeel mee kunnen doen. Het zal handig zijn om het onderling goed te kunnen vinden, omdat ze nu eenmaal veel met elkaar te maken hebben.

Maar om goed te functioneren in de royal eredivisie is een hartsvriendschap ook weer geen noodzaak en rivaliteit geen must. Bovendien is het niet meer van deze tijd om twee vrouwen tegen elkaar af te zetten of tegen elkaar op te zetten. #TimesUp, tabloids.  

 

Foto's © Chris Jackson / Getty Images

Laatste nieuws