De 5 rijkste koningen van Afrika

In Afrika loopt een generatie jonge vorsten rond die het financieel prima voor elkaar hebben.

Fijne paleizen, leuke commissariaten, het leven als monarch te Afrika kan best lucratief zijn.  

In de hitfilm 'Black Panther' wemelt het van de royals, de Zwarte Panter zelf is in werkelijkheid T'Challa, koning en beschermer van het Afrikaanse land Wakanda. Hij beschikt niet alleen over vaardigheden die voortkomen uit oude rituelen, maar ook over kennis van wetenschap, een uitstekende conditie en talent voor knokken. Om zijn vijanden te verslaan helpt het dat hij ook nog eens een schathemelrijke techie is en er buitengewoon aantrekkelijk uitziet in zijn panterpak. In zo'n pak past de gemiddelde Afrikaanse koning niet, maar qua rijkdom komen ze een eind, kijk maar.

€ 8 miljoen

Otumfuo Osei Tutu II is sinds 1999 koning van de Ashanti, een grote gemeenschap in Ghana, waarvan hij zowel het politieke als spirituele hoofd is. Hij richtte Transpomech Ghana op, een bedrijf dat zwaar materiaal levert aan de mijnindustie. Daarnaast bezit hij veel onroerend goed en een zeer waardevolle collectie kroonjuwelen. Op de foto is hij op bezoek in Jeruzalem. 

€ 40 miljoen

Koning Mswati III van Swaziland is de laatst absolute monarch van Afrika. Zijn toelage van € 40 miljoen krijgt hij van de overheid, zelf is hij eigenaar van Tibiyo TakaNgwane, een grote investeringsmaatschappij met veel aandelen in de suikerhandel. De omzet hiervan is niet bekend. 

Hij is een van de flamboyantste vorsten ter wereld, met vele vrouwen (de laatste keer dat we ze telden waren het er vijftien) en een gezond ego. Toen zijn verjaardag samenviel met Pasen, wenste hij de spotlights niet te delen met Jezus en stelde zijn feestje vijf dagen uit, zodat hij geëerd kon worden met een fatsoenlijke eigen nationale feestdag.   

€ 84,6 miljoen

Adeyeye Enitan Ogunwusi, Ojaja II (vrolijkste naam van een royal ooit!), is sinds 2015 de traditionale koning (Oòni) van Ile-Ife, een oude stad in Osun, Nigeria. Hij bouwde zijn fortuin in de autoindustrie en in het vastgoed en richtte de Sijuwade Group op, een conglomeraat in olie en wegenbouw.

Hij is naast koning ook een moderne gescheiden vader met co-ouderschap over zijn dochter Adéọlá.

€ 241 miljoen

Fredrick Obateru Akinruntan is de Olugbo (traditionele koning) van Ugbo, een olierijke gemeenschap in de staat Ondo in Nigeria. Hij richtte Obat Oil op door in 1981 te beginnen met één tankstation om in de behoefte van zijn familie en buren te zien en is inmiddels een magnaat.

€ 1,6 miljard

De rijkste koning van het hele continent woont in het noorden. Koning Mohammed VI van Marokko bezit zo'n € 1,6 miljard euro, voornamelijk vergaard via de Société Nationale d'Investissement, een grote Marokkaanse investeringsmaatschappij waarvan de waarde wordt geschat op € 8 miljard. Koning Mo doet intussen zijn best om zijn land te moderniseren en economische hervormingen door te voeren.

Hij heeft zelfs wat van zijn politieke macht ingeleverd, maar leeft wel in stijl: een paleis in elke grote Marokkaanse stad en stevige vaste lasten: hij betaalt € 4,6 miljoen per maand aan salarissen, zijn auto's kosten € 109.000 aan reparaties per maand en aan voedsel voor dieren gaat er maandelijks € 59.800 doorheen. Grappig genoeg liep hij in 2016 in een heel gewone trui (en bij het afscheid in traditionele kleding) door Amsterdam, waar hij gewillig poseerde voor selfies. 

Nog even dit

Koning Goodwill Zwelithini kaBhekuzulu, de traditionele koning van de Zoeloes, heeft het misschien wel het beste geregeld. Hij krijgt van Zuid-Afrika een toelage van € 4,8 miljoen om zijn hofhouding te onderhouden. Verder kan hij rekenen op privéjets en een exotische verzameling auto's, allemaal betaald door de Zuid-Afrikaanse belastingbetalers. In verhouding is de bevolking meer aan hem kwijt dan de Britten aan koningin Elizabeth.  

 

Foto's © ANP, diverse monarchieën. openingsfoto: Ojaja II tijdens zijn kroning, bron: Forbes

Laatste nieuws