Oranjes: Davos, Sneek en rode rozen

Heerlijk: even binnenkijken in het kantoor van koningin Máxima!

De kaarten waren deze week weer duidelijk geschud voor de Majesteiten. Koning Willem-Alexander verdedigde het thuisfront, koningin Máxima worstelde zich door de sneeuw én de economen te Davos.  

MAANDAG

Prinses Beatrix kreeg 80 rozen voor haar aanstaande 80ste verjaardag tijdens haar bezoek aan het symposium van het interreligieus netwerk In Vrijheid Verbonden in TivoliVredenburg. Altijd fijn om hofdames en beveiligers te hebben om zo'n enorme bos naar de auto te torsen.

Koning Willem-Alexander ontving de president van Panama, Juan Carlos Varela, in audiëntie op Paleis Noordeinde. Geen spoor van ons Favoriete Bloemstuk in de Haard. We maken ons zorgen.

Koningin Maxima was speciaal pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA) in gesprek met Isabel de Saint Malo de Alvarado, vice-president en minister van Buitenlandse Zaken van Panama, in Paleis Noordeinde.

Dat geloven we allemaal wel, het is leuk om eindelijk eens een kijkje in haar kantoor te kunnen nemen. Het Maarten Baas boek is vermoedelijk 'Hide & Seek', een overzicht van het werk van de ontwerper. 'Pampa: some of yesterday's life' is een fotoboek van Sabina Tuscany de Argentijnse pampa, #heimwee?.

Naar de betekenis van de Bach's Fuga kunnen we alleen maar gissen, vermoedelijk is het een aandenken aan 02-02-2002: toen werd Bach: preludiuam & fuga gespeeld. De foto van het gezelschap ervoor is gemaakt tijdens het staatsbezoek van Chinese president Xi Jinping aan Nederland.

Wie de kunst herkent: we willen dolgraag de naam van de schilder weten. Op de foto Máxima met Ban Ki Moon, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties. In de boekenkast veel koffietafelboeken, vermoedelijk geschenken.

Ook hier tasten we in het duister over de kunst, de foto is een gezellig gezinskiekje en het aardenwerken voorwerp lijkt een aromalampje.

DINSDAG

Koning Willem-Alexander liet zich naar Sneek rijden om daar circulaire isolatiefabriek EverUse te openen. EverUse maakt isolatiematten van papierafval, waarbij alle materialen vervolgens weer worden hergebruikt. Door geen nieuwe grondstoffen te gebruiken, wordt ook geen nieuw afval gecreëerd en zegt het bedrijf volledig duurzaam te kunnen produceren.

Daarna ging hij door naar Sneekware, een ICT specialist waar zo te zien aan virtual reality werd gedaan.

Koningin Máxima was intussen het World Economic Forum in Davos onveilig aan het maken, als inclusive finance aanjager.

WOENSDAG

Juf Ank, anyone? Lezen en schrijven ambassadeur prinses Laurentien las voor tijdens het Nationale Voorleesontbijt in het Kinderboekenmuseum in Den Haag (lekker dichtbij; in Blerick en Vlagtwedde wonen óók leesgrage kindjes, hoor).

De prinses, die haar jurk voor de verandering eens achterstevoren had aangetrokken, las uit 'Ssst! De tijger slaapt', geschreven en geïllustreerd door Britta Teckentrup, het boek is uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar 2018.

Prins Bernhard en prinses Annette begonnen hun training voor de Hollandse 100, zijn ijzige fundraiser voor onderzoek naar lymfeklierkanker.

Zijne Majesteit ontving nog maar eens wat bewindslieden, waaronder Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. We zijn niet vaak complimenteus over het bloemwerk op Noordeinde, maar wat hier op de schouw staat, is ronduit beeldig. 

En Máxima gooide in Davos haar netwerktalenten nog maar eens in de strijd, in een reeds bekend broekpak. We scharen ons achter Josine van Modekoningin Maxima: de hoed mag nooit meer op bij dit pak. 

DONDERDAG

Koningin Máxima was nog druk-druk-druk in Davos.

De koning deed nog maar weer eens een rondje bewindsleden, wat bij minister Carola Schouten een enig lakei-tas-hand-dansje opleverde. 

Prinses Laurentien ontmoette de TaalHelden van de Stichting Lezen & Schrijven tijdens het International Film Festival Rotterdam.

Tot onze teleurstelling had ze ditmaal niets achterstevoren aan, maar die spannende laarzen zijn natuurlijk wel het einde!

Prinses Beatrix, prins Constantijn en prinses Laurentien woonden de opening bij van de zestiende editie van het Holland Dance Festival in Den Haag. Het meest spraakmakende van deze avond was dat Laurentien geen groen droeg.

En dat Koreaanse choreografe Eun-Me Ahn bewees dat je in Beau Monde roze met goud op sneakers totally glam kunt zijn.

VRIJDAG 

Prinses Beatrix was met prinses Margarita aanwezig tijdens Jumping Amsterdam in de RAI en de bijna-jarige leek onder de indruk van het gebodene, met een hapje en uiteraard een wijntje erbij.

ZATERDAG

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima openden samen  Leeuwarden-Fryslân 2018, omdat Leeuwarden (samen met Valletta op Malta) dit jaar de Culturele Hoofdstad van Europa is.

Koningin Máxima droeg "een nieuwe Natan met gesneden garens" aldus onvolprezen Modekoningin Máxima

En voor buiten een lekkere warme jas, want het was waterkoud in Friesland. 

 

Foto's © ANP

Laatste nieuws