Tijd voor een modefeestje: groothertogin Maria Vladirmirovna is jarig!

Hot pink, glanzend turkoois en een kokoshnik - Hare Keizerlijke Hoogheid laat even zien hoe je dit draagt.

Lees ook

Zoals ze in Rusland zeggen: s dnem rozhdeniya! Bij de betwiste groothertogin en Romanov-erfgename staat vandaag een éxtra feestelijke kokoshnik op haar strak gehaarlakte kapsel, want Maria Vladirovna Romanova is jarig!

Bij groothertogin Maria Vladimirovna hangen vandaag de vlaggetjes in de balzaal: zij mag namelijk vandaag 68 kaarsjes uitblazen. De Grand Duchess werd in 1953 geboren in Madrid als het enige kind van de groothertog Vladimir Kirillovich van Rusland. En zij claimt dus sinds 1992 aan het hoofd te staan van de voormalige Keizerlijke Familie van Rusland, die tussen 1613 en 1917 regeerde.

Of die claim terecht is, wordt betwist, net als haar recht om zich Hare Keizerlijke Hoogheid te noemen. Wel is ze de achter-achter-kleindochter van tsaar Alexander II en een geweldige dame met een uitgesproken smaak, waarmee ze zich altijd fabuleus presenteert bij royal bruiloften en partijen. En dat is meer dan genoeg reden voor ons om even in haar garderobe te duiken. Maar over één ding kunnen we het eens zijn: deze Russische grande dame heeft een heurrrlijk decadent gevoel voor stijl.

Zo verscheen zij recentelijk in dit lieflijke lichtblauw bij de bruiloft van haar zoon, groothertog George van Rusland in dit parmantige pakje.

groothertogin maria vladimirovna
Periwinkle praal: de groothertogin op 30 september 2021. Beeld: Brunopress

En natuurlijk is met één viering zo’n huwelijk niet af. De volgende dag verscheen de trotse moeder in dit kleurrijke gewaad voor het Imperial Wedding Gala:

groothertogin maria
Geel, turkoois, haar strak én een tiara: Maria Vladimirovna op haar best. Beeld: Brunopress

Overigens draagt Hare Keizerlijke Hoogheid bijzonder graag turkoois. De foto bovenaan dit artikel stamt uit 2017, toen zij te gast was bij de bruiloft van prins Ferdinand en prinses Viktoria Luise van Pruisen. Maar ook nu verschijnt de Russische dame nog graag in turkoois, met kroonvlecht, zoals hieronder te zien is bij haar bezoek aan de regio Yevporia.

Maar soms gaat de groothertogin ook gewoon lekker casual door het leven, zoals in deze throwback naar 2015. Nog altijd in haar geliefde turkoois én met de stijlvolle kroonvlecht. Zo kan het ook: je hoeft geen tiara op te hebben om zo’n royal haarstijl te dragen.

Maar natuurlijk is naast tiara’s en kroonvlechten één van de favoriete hoofd-accessoires een moderne variant op de Russische kokoshnik. Deze traditionele hoofdtooi kent een nóg langere geschiedenis dan de Romanov-familie zelve. Al sinds de 10e eeuw is dit namelijk een onderdeel van de Russische klederdracht. Helemaal noblesse oblige dus!

En als je nu trouwens denkt: “goh, die dame daar achter de groothertogin ziet er bekend uit” – goed gespot. Dat is namelijk niemand minder dan Naomi Campbell aan de arm van former boyfriend Vladislav Doronin.

groothertogin maria
Maria in 2011 bij het huwelijk van onze Monegaskische vrienden Albert en Charlene. Beeld: Brunopress

Kortom: deze Russische groothertogin heeft een geheel eigen gevoel voor stijl en is niet bang om zich lekker decadent uit te dossen. Met een kleine nod naar haar culturele heritage hier en daar, is Maria Vladimirovna ook anno 2021 nog representatief voor de Romanovs. Van kokoshnik tot kroonvlecht en van royal turkoois tot vrolijk geel: de groothertogin rockt het allemaal.

Bron: Brunopress | Beeld: PPE Agency (Headerfoto) / Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook