doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_below_menu_allpages');

Queen Elizabeth extreem open over kroning: "Van die kroon kun je je nek breken"

In het BBC-programma The Coronation zie je koningin Elizabeth zoals je haar nog nooit eerder zag.
doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_below_image_article');
Queen Elizabeth extreem open over kroning: "Van die kroon kun je je nek breken"

 In het BBC-programma The Coronation zie je koningin Elizabeth zoals je haar nog nooit eerder zag. Heel open, eerlijk en vooral heel lief. Ze vertelt onder andere dat de kroon zo zwaar is dat je je nek ervan kan breken. 

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_top_article');

Ceremonie

Elizabeth sprak met koningshuisexpert Alastair Bruce. In het gesprek wordt er onder andere terug gekeken op de ceremonie. Elizabeth kijkt naar archiefbeelden van de dag in 1953, maar er worden ook privébeelden geshowd. Verder doet ze een boekje open over de nogal zware kroonjuwelen, zoals de 1,25 kilo zware Imperial State Crown. "Je kunt niet naar beneden kijken om je toespraak te lezen. Doe je dat wel, dan breekt je nek."  Da's best een nadeel volgens The Queen, maar "verder zijn ze belangrijk". 

Jurk

Ze vertelt ook over haar galajurk die met zijde, parels en goud- en zilverdraad was gemaakt maar problemen gaf. "Ik weet nog dat ik op een gegeven moment tegen de vleug van het tapijt moest lopen en totaal niet vooruitkwam. Daar hadden ze geen rekening mee gehouden." Nog nooit eerder hoorden we de 91-jarige Queen zo openhartig. En zo pienter nog!

Kroon

Alastair Bruce gaf aan dat ze ook heel makkelijk omging met de kroonjuwelen. De koningshuisexpert wilde de Crown Jeweler vragen om de sieraden beter in beeld te leggen (alleen hij en de koningin zelf mogen de kroon aanraken) maar voor hij dat kon doen had Elizabeth ze zelf al mooi neergelegd. "Je ziet ineens de tafel zoef gaan en de kroon gaat zoef en de Crown Jeweler hoeft niks meer te doen. En dan zegt ze: 'Nou, kijk, het is mijn kroon'."

Heerlijk mens!

BRON: BBC, NOS, BEELD: GETTY

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws