Glamour met een knipoog

Koningin Elizabeth verkozen tot 'grootste Britse culturele icoon' van de afgelopen 90 jaar

Koningin Elizabeth is door de Britten verkozen tot het grootste "culturele icoon van het Verenigd Koninkrijk in de afgelopen negentig jaar". Ook Lady Di eindigde hoog op de lijst. 

Elizabeth

De British Council, de internationale culturele instelling die de taal en cultuur van het land promoot, heeft het onderzoek waarin de koningin wordt uitgeroepen tot het grootste Britse culturele icoon laten uitvoeren ter ere van het 90-jarig bestaan.

Cultureel icoon

OnePoll ondervroeg in opdracht van de British Council 2500 mensen. De deelnemers moesten maximaal vijf keuzes maken uit een gegeven lijst. Elizabeth werd door 41 procent van de deelnemers gekozen als cultureel icoon. Natuurbeschermer en presentator David Attenborough werd met 40 procent op kleine afstand tweede, gevolgd door prinses Diana, voormalig premier Winston Churchill en Queen-frontman Freddie Mercury.

71 jaar op de troon

Koningin Elizabeth, de vierde monarch van de Windsor-dynastie, heeft bijna 71 jaar op de Britse troon gezeten. Ze werd in 1952 op 25-jarige leeftijd koningin, toen Winston Churchill premier was. Daarna maakte ze nog veertien andere prime ministers mee. Het overgrote deel van de Britten heeft nooit een ander staatshoofd meegemaakt dan koningin Elizabeth. Niet zo heel gek dus, dat de koningin bekend staat als Brits icoon.

Als haar vader na de troonsafstand van zijn broer Edward VIII op 11 december 1936 onverwacht koning George VI wordt, wordt Elizabeth als oudste dochter op tienjarige leeftijd zijn troonopvolgster. Elizabeth werd op 2 juni 1953 gekroond tot koningin van het Verenigd Koninkrijk. De Britse koningin overleed ruim twee jaar geleden op 96-jarige leeftijd op Balmoral Castle in Schotland.

Levende iconen

Volgens bijna de helft van de deelnemers was Attenborough de grootste nog levende Britse figuur, gevolgd door muzieklegendes Elton John en Paul McCartney. Ook actrice Judi Dench en prinses Catherine bleken populair onder de Britten.

Fictieve iconen

Geheim agent James Bond werd verkozen tot het grootste fictieve Britse icoon van de afgelopen negentig jaar. Andere fictieve personages op die lijst zijn Harry Potter, Del Boy, Beertje Paddington en Doctor Who.

Royalty
  • RTL, Sabato, Shownieuws
  • NL Beeld