Prinses Alexandra legt eerste staatsbezoek af

Van muurbloempje tot First Lady: prinses Alexandra van Luxemburg stapt in Japan uit de schaduw.

Wat doe doen als je echtgenote niet mee op staatsbezoek naar Japan kan wegens vliegangst? Groothertog Henri vroeg the next best thing mee: zijn enige dochter prinses Alexandra.

Het is best opmerkelijk dat Alexandra mee is, want kroonprins Guillaume en zijn vrouw prinses Stéphanie lijken logischer als eerste reserve. Maar waarschijnlijk hadden die al verplichtingen en was er voor alle officiële zaken niet meer dan één +1 nodig. 

Prinses Alexandra is een van de minder bekende royals aan het Luxemburgse hof, het is voor het eerst dat ze haar land op dit niveau representeert. En het ging haar goed af, kijk maar.

Het bezoek begon maandag met een officiële begroeting door keizer Akihito en keizerin Michiko van Japan. 

Gevolgd door het nodige vlagvertoon, erewacht incluis. 

De begroeting werd 's avonds voor het staatsdiner nog eens dunnetjes overgedaan.

Alexandra is als geboren prinses de kunst van het belangstellend luisteren naar dodelijk saaie toespraken geheel meester. 

Voor het staatsdiner droeg Alexandra de Chaumet Choker Tiara met diamanten en parels die ook als ketting kan worden gedragen. Erbij het collier met de Congo-diamant: big bling voor een twintiger.

Het staatsbezoek is bedoeld om de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen aan te halen én is uiteraard een verkapte handelsmissie. 

En iets met héél veel toespraken…

 

Foto's © Cour Grand-Ducale / Jean-Christophe Verhaegen

Laatste nieuws