7 x zin en onzin over prins Harry en Meghan

Voor wie genoeg heeft van alle geruchten, zetten we de harde feiten rond Harry en Meghan op een rij #NoFakeNews.

Voor de een is het een lovestory met een cliffhanger (gaan prins Harry en Meghan Markle zich nu verloven of niet?). En voor de ander een sterk staaltje royal trollen.

Sinds vorige week dinsdag zijn in Engeland alle media, van The Sun tot de BBC, in opperste staat van paraatheid. En speculeert alles en iedereen over de mogelijk aanstaande verloving van prins Harry (33) met de Amerikaanse actrice waarmee hij inmiddels zo'n anderhalf jaar een relatie heeft. De Queen zal de afgelopen dagen vermoedelijk iets hebben gemompeld als  'Calm down, dear'. En wij zetten even alle zin en onzin op een rijtje voor je.

Meghan is in Londen

© BSR Agency

Miss Markle (36) is inderdaad in Londen, zoals het afgelopen jaar wel vaker het geval is geweest. En ze logeert bij haar vriend in Nottingham Cottage op het terrein van Kensington Palace. Tot zover niets nieuws.

© Meghan Markle / Instagram

Of ze écht is gestopt bij 'Suits' en of haar hondjes Bogart (boven) en Guy (de beagle) momenteel in Engeland in quarantaine zitten in afwachting van toestemming om het land in te mogen: hiervoor is geen bewijs. De insta van haar stand-in suggereert een afscheid en Meghans woning in Toronto ziet er inderdaad verlaten uit. Maar van de 'verhuiswagens' waar de tabloids het over hebben is niet één foto te vinden, wat toch een wel opmerkelijk is in deze tijd van Meghan-watching en cameramobieltjes.

Het is menens!

© BSR Agency

Afgezien van zijzelf en wellicht hun intimi: niemand die het weet. De duidelijkste aanwijzing dat er inderdaad iets gaande is, is dat Meghan sinds haar aankomst in Londen 'royal protection officers' om zich heen heeft, die van belastinggeld worden betaald. Kate kreeg die pas na haar geheime verloving (krap een maand voor de officiële verloving in november 2010), wat erop zou kunnen wijzen dat HarHan zich misschien al in stilte heeft verloofd. Of dat Harry eens lekker heeft gestampvoet omdat hij niet wil dat zijn vriendin de prooi wordt van Diana-achtige toestanden. Kensington Palace doet er geen uitspraken over. 

'Verloving is aanstaand'

© BSR Agency

In een sterk staaltje 'elkaar helemaal gek maken' hebben de media al meerdere dagen tot officiële verlovingsdag uitgeroepen. Waarbij er schimmig wordt geduid met betrekking tot een 'ingelaste stafmeeting' op Buckingham Palace (die over iets heel anders bleek te gaan) en de aangepaste agenda van premier May. Alsof die langer dan twee minuten nodig zou hebben om 'we feliciteren het paar van harte' in een microfoon te murmelen. De vraag is eerder of een stel, dat tot nu toe nog nooit langer dan tien dagen achter elkaar heeft samengewoond, zich al officieel zou moeten verloven.

'Dinsdag! Donderdag! Vrijdag!'

© ANP

Afgaand op allerlei ongehaaste royal tradities ligt het eerder voor de hand dat Harry en Meghan (hier met haar moeder Doria Radlan) eerst nog een tijdje permanent zullen samenwonen om te kijken hoe dat Meghan bevalt, in een ander land, in een gouden kooitje. Statisch gezien is de dinsdag een kanshebber: zowel Kate en William als Charles en Camilla kondigden op een dinsdag aan dat ze 'voornemens waren om te trouwen'. Maar het staat nergens in Brits graniet gehouwen dat het geen andere dag kan worden.

Hou Buckingham Palace in de gaten!

Zou er verloofd worden, dat komt het nieuws van het paleis. Maar dat is dan Clarence House, waar prins Charles resideert, en niet Buckingham Palace. Het nieuws wordt volgens een officiële aankondiging gedaan (hierboven zie je de aankondiging van de verloving van William en Kate), maar omdat de Windsors met hun tijd meegaan, zal het waarschijnlijk tegelijkertijd op Twitter verschijnen (en dan 3, 2, 1 meltdown). De tekst zal dan zoiets zijn als 'het verheugt de prins van Wales om de verloving bekend te kunnen maken van zijn zoon prins Harry met Miss Meghan Markle (of Miss Rachel Markle, als ze onder haar echte voornaam aan haar nieuwe leven wil beginnen). Het huwelijk zal dan en dan plaatsvinden (gemiddeld binnen een half jaar na de aankondiging), daar en daar. Nadere details volgen."

© BSR Agency

Daarna volgt een statement van Kensington Palace, dat Harry vertegenwoordigt, met eveneens gelukwensen. William en Kate deden een fotomoment in St. James’s Palace, destijds het werkpaleis van prins Charles, maar omdat Harry zo ver van de troon verwijderd is, hoeft hij zich hiertoe niet verplicht te voelen. Het zal er vermoedelijk wel van komen, puur om de druk een beetje van de mediaketel te halen. Maar als het er komt, zou het zomaar in Clarence House kunnen worden gehouden, omdat Charles daar tegenwoordig voornamelijk kantoor houdt.  

Harry's bruiloft wordt groter dan die van William

© Windsor 

Westminster Abbey! St Paul's Cathedral! Nationale vrije dag! Opnieuw: 'Calm down, dear.'  Harry is erg populair, maar hij is ook vijfde in de lijn van de troonopvolging en schuift met de komst van Baby Cambridge III aanstaand voorjaar naar de zesde plaats. Als er getrouwd wordt, wordt het ongetwijfeld een leuke royal wedding met wat extra kijkers in de Verenigde Staten waar Meghan vandaan komt.

© Wikimedia 

Maar het zal beslist niet de status krijgen van dat van William en Kate, die trouwden als de aanstaande koning en koningin van Engeland. De kosten zouden niet aan de belastingbetaler te verkopen zijn. En Harry is bovendien niet iemand kickt op veel 'pump & circumstance', het zou zomaar eens een redelijk bescheiden familiebruiloft kunnen worden in St. George's Chapel van Windsor Castle. Wat overigens beslist geen bescheiden kapelletje is. 

Harry moet toestemming van zijn oma hebben

© ANP

Het moet niet, maar als hij in de lijn van troonopvolging wil blijven, is het wel verstandig. En bovendien is het gewoon beleefd om de zegen van de matriarch te vragen. Toestemming van Hare Majesteit komt meestal pas vlak voor de bruiloft. Onder het Grote Zegel van het Rijk tekent de Queen dan een uitgebreide verklaring van instemming, ouderwetsch gecalligrafeerd, waarin ze toestemming geeft tot het verbond van 'Our Most Dearly Beloved Grandson Prince Henry Charles Albert David of Wales, KCVO (dat is de Royal Victorian Order) and Our Trusty and Well-beloved Rachel Meghan Markle''.  Maar zover is het dus nog niet. We hadden het mis, ze hebben zich inmiddels verloofd! 

 

Openingsfoto's © ANP

Laatste nieuws