Zo maak je alle klassieke varianten op de Martini

In verschillende bars over de hele wereld maakt hij een comeback: de beroemde cocktailklassieker Martini.

Lees ook

In verschillende bars over de hele wereld maakt hij een comeback: de beroemde cocktailklassieker Martini gaat weer over de toonbank, nu diverser dan ooit.

De Martini is bezig met een wederopstanding. We kennen de cocktail allemaal dankzij onze favoriete serie Sex And The City maar begin vorige eeuw was de cocktail al ongekend populair. De laatste jaren grijpen veel bartenders, gelukkig, weer terug naar oude recepten en proberen ze hun eigen twist aan de drankjes te geven.

Zo zijn er honderden varianten op de Mojito, kun je achter bijna alles tegenwoordig Sour zetten zodra er citroensap bijkomt en claimt de Gin Tonic vaak een eigen kaart omdat het er gewoon te veel zijn. Zo ook met de martini. We laten de Appletini, Chocolate Martini of de Ananastini even lekker voor wat het is en ook wij grijpen terug naar de oude varianten. Zo maak je ze:

Droog
De oudste en meeste bekende Martini met Gin (2 delen) en droge vermout (1 deel), gegarneerd met een citroensmaak of groene olijfolie.

Gibson:
Net als de originele variant met Gin en Vermout, maar in plaats van een olijf zitten er één tot drie zilveruien in het glas.

Smoky
In plaats van Vermout komt er een schot Whisky in de cocktail – al dan niet Bourbon of Single malt, dat is een kwestie van smaak.

Vesper
Deze heeft James Bond in 1953 gedronken in het boek ‘Casino Royale’ en hij vernoemde het naar zijn geliefde Vesper Lynd: een cocktail van gin (3 delen), wodka (1 deel) en de Franse aperitief Kina Lillet (1/2 deel), gegarneerd met een citroensmaak. In plaats van Kina Lillet neemt men tegenwoordig vaak Lillet Blanc.

Dirty
Waarom ‘dirty’? Omdat olijfolie (1 deel) in de drank van gin (2 delen) en het vermout (2 delen) komt en het daarna ‘bewolkt’. De Amerikaanse variant is met een zwarte olijf.

BRON: PLAYBOY, BEELD: ISTOCK

Laatste nieuws

Zie ook