Maakt het leven mooier

Dit is prins Williams eerste dag als fulltime royal

Hij heeft er niet om gevraagd, maar koning William V worden is wéér een stapje dichterbij gekomen.

Dit is prins Williams eerste dag als fulltime royal

Het moet een rare dag zijn voor prins William, die vandaag is begonnen aan zijn leven als fulltime royal, een lotsbestemming waar hij niet om heeft gevraagd.

Gisteren zwaaide de hertog van Cambridge af als piloot van de traumaheli van de East Anglia Air Ambulance waar hij ruim twee jaar voor werkte.

© The Royal Family

"Het was een enorm privilege om dit werk te mogen doen," zegt William. "Na mijn werk bij de luchtmacht heb ik in deze baan ervaringen opgedaan die ik de rest van mijn leven bij me zal dragen en die de komende jaren een waardevol perspectief aan mijn werk als royal zullen geven."

Dankwoord

© Getty Images

"Ik wil de mensen van East Anglia bedanken voor hun steun voor mijn rol en voor het feit dat ze me mijn werk lieten doen, als ze me ergens in de gemeenschap of in een van onze regionale ziekenhuizen zagen," zegt William.

© The Royal Family

"En ik wil al mijn collega's bedanken voor hun vriendschap en support. Ik heb het heerlijk gevonden om deel uit te maken van een team professionele, getalenteerde mensen die elke dag levens redden. Mijn bewondering voor de medische diensten en hulpverleners is grenzeloos."  

Groot gemis

© Getty Images

Voor de prins is het erg jammer dat hij zijn werk moet opgegeven. Hij is nog altijd een beetje royal tegen wil en dank en zou het liefst een gewoon leven hebben. Aan zijn broer prins Harry, die al fulltime royal is sinds hij afzwaaide uit militaire dienst, heeft William een voorbeeld dat zo'n leven zinvol kan zijn en voldoening kan bieden. Anderzijds valt uit de manier waarop koning Willem-Alexander spreekt over zijn vluchten voor KLM op te maken hoe heerlijk hij het vindt om even alleen maar met zijn werk als piloot bezig te kunnen zijn. Iets dat William vermoedelijk herkent, maar in zijn geval niet te combineren was met zijn taken. Die voortaan vooral ceremonieel zullen zijn, zoals hier met zijn vader, bij een bijeenkomst van de Order of the Garter. 

Hoe nu verder?  

© Getty Images

De afgelopen maanden is duidelijk geworden hoe de eredivisie van de Windsors de komende jaren wil invullen. Het Engelse koninklijk huis draait voortaan om de Queen, kroonprins Charles en zijn vrouw Camilla, prins William en zijn vrouw Kate en prins Harry. Prins Philip, de man van de Queen, legt volgende week woensdag zijn laatste werkbezoek af en gaat dan definitief met pensioen. William moet voor een deel het gat dat zijn opa in de Windsoragenda achterlaat opvullen, maar ook meer taken overnemen van Hare Majesteit (91) die het ook wat rustiger aan wil gaan doen. Dat hij hier vrede mee heeft, heeft veel te maken met het feit dat hij erg gelukkig is met zijn gezin. Maar de prins kennende zal hij wel degelijk zijn stempel willen drukken op zijn nieuwe bestaan, dat uiteindelijk  - na de periode van Charles III - zal leiden tot koning van het Verenigd Koninkrijk worden. Het worden spannende tijden voor de Windsors.

Lees ook:

Openingsbeeld © Getty Images