Waarom vroeg opstaan nu moeilijker is

Vroeg opstaan is nooit een pretje, maar nu de temperatuur daalt, wordt het nóg moeilijker om 's ochtends je warme...

Lees ook

Vroeg opstaan is nooit een pretje, maar nu de temperatuur daalt, wordt het nóg moeilijker om ’s ochtends je warme bed uit te komen. Dat heeft alles te maken met de zogenaamde ‘social jetlag’, aldus slaapexpert Maree Barnes.

De social jetlag is de tijd tussen het moment dat je wakker wordt door je wekker en het moment waarop je uit jezelf wakker zou worden. “Wanneer ‘s ochtends de zon opkomt, wordt het slaaphormoon melatonine onderdrukt”, legt hij uit. “Tegelijkertijd gaat ons cortisolniveau – dat ons energie geeft – omhoog.” Dit wil zeggen dat als we ons natuurlijke ritme zouden volgen door naar ons lichaam te luisteren, we pas wakker zouden worden als het buiten licht is. In het najaar komt de zon later op, zodat de natuur het ons moeilijker maakt om uit bed te komen. “In de meeste gevallen heeft dit ook een serieus effect op het humeur. En daar wordt niemand gelukkig van.”

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je vanaf nu zonder excuus de wekker kunt negeren, maar je hebt in elk geval een goed weerwoord klaar als je erop gewezen wordt dat je te laat bent.

Beeld: iStock Via: Marieclaire.nl

Laatste nieuws

Zie ook