Linkse partijen willen Amalia’s bijdrage korten

Als Amalia achttien jaar wordt, krijgt ze jaarlijks 1,5 miljoen. Dat bedrag moet omlaag, vinden meerdere parti...

Lees ook

Als Amalia achttien jaar wordt, krijgt ze jaarlijks 1,5 miljoen. Dat bedrag moet omlaag, vinden meerdere partijen. “Dat kan wel wat minder”, zegt PvdA-Kamerlid Recourt.

PvdA, SP en D66 zijn van mening dat Amalia’s bijdrage naar beneden kan. Vanaf haar achttiende krijgt de prinses 1,5 miljoen per jaar op haar rekening bijgeschreven. Van dat bedrag is 263.000 euro inkomen voor de prinses, de rest wordt besteed aan ‘personele en materiële uitgaven’. De partijen hebben afgelopen donderdag gedebatteerd over de begroting van de koning.

Veel te veel, vindt kamerlid Recourt. Hij noemt het ‘een onrealistisch bedrag’ voor een studente. SP-kamerlid Van Raak is het hiermee eens en vindt dat Amalia’s bijdrage drastisch omlaag kan: “Boven een ton mag het eigenlijk niet komen.” D66-lijsttrekker Pechtold vindt ook dat het ‘een onsje’ minder kan. 

CDA deelt deze mening niet. “Als we zo doorgaan als Kamer, wanneer we alleen maar kritiek leveren op de kosten, dan breken we het koningshuis langzaam af”, aldus CDA-Kamerlid Amhaouch.

Lees ook: 

Beeld: ANP | Bron: telegraaf.nl

Laatste nieuws

Zie ook