Waarom je de Netflix-serie ‘Stranger Things’ nú moet gaan kijken

Je hebt vast wel gehoord van ‘Stranger Things’, de nieuwe Netflix-hype waarvan iedereen je vertelt dat je di...

Lees ook

Je hebt vast wel gehoord van ‘Stranger Things’, de nieuwe Netflix-hype waarvan iedereen je vertelt dat je die serie toch echt moet gaan zien. Nu krijg ik altijd een beetje jeuk van het woord ‘moeten’, maar in dit geval geef ik – Beau Monde’s Anouk – de tipgevers gelijk. Ja, ‘Stranger Things’ moet je zien.

Steeds meer mensen raken verslaafd aan deze geweldige serie, bedacht door de tweeling Matt en Ross Duffer. En geloof me, jij straks ook. Alleen al vanwege die heerlijke 80’s sfeer is het een must. Twijfel je nog of je eraan wilt beginnen? Na deze 7 andere redenen niet meer!

1. Winona Ryder

© Netflix

Wat heerlijk om 90’s icoon Winona Ryder weer een keer op televisie te zien. Natuurlijk is de actrice in de afgelopen jaar nog wel in wat rollen gedoken, maar echt opvallen met soortgelijke rollen als Kim in ‘Edward Scissorhands’ of Susanna in ‘Girl, Interrupted’ deed ze niet. Tot ze dit jaar in de huid kroop van Joyce Byers in ‘Stranger Things’… Joyce is de moeder van de vermiste Will Byers. Een beetje een gekkie, maar als kijker krijg je veel sympathie voor haar. Je proeft de angst en wanhoop die zij als moeder moet doorstaan. Over de casting zegt één van de regisseurs, Shawn Levy, dat de Duffers meteen om waren toen ze de naam Winona als tip kregen. De sfeer die Winona in de jaren ’90 in haar films wist over te brengen, daar waren ze blijkbaar naar op zoek.

2. De kids

© Netflix

Ondanks de vasthoudendheid van moeder Joyce (Winona) dragen de kinderen de show. De serie draait om de vermissing van Will Byers en zijn drie beste maatjes – Mike, Dustin en Lucas – willen hem vinden. Hierbij krijgen ze hulp van El (gespeeld door Millie Bobby Brown ↓, onthoud die naam!!). Alsof ze al jaren acteren… Plus: het is heerlijk om weer eens een verhaallijn te zien waarin de kids de helden zijn.

3. De spanning

© Netflix

Het is lastig om een kijker meteen vanaf de eerste aflevering te boeien. Maar ‘Stranger Things’ bouwt de spanning dusdanig goed op, dat je als kijker net zo benieuwd naar het ontrafelen van het mysterie als de personages zelf. Daarnaast zitten er een paar schrik-momenten in, waardoor je toch elke aflevering steeds weer op het puntje van je stoel zit.

4. Het monster

Het knappe aan deze serie is dat het het principe van ‘less is more’ hanteert, waardoor je echt meegetrokken wordt in het mysterie. Er is blijkbaar een soort van monster, maar de eerste afleveringen zie je alleen een silhouette. Wat is het? Wat doet het? Waar komt het vandaan? Dat zijn allemaal vragen die bijdragen aan de spanning en het mysterie van ‘Stranger things’. Die spanning moet je natuurlijk wel vast zien te houden, en dan de Duffer broertjes goed, je wordt geen moment teleurgesteld. Zelfs niet als het monster volledig in beeld is – ook al waan je je in de jaren ’80.

5. AL. DIE. VERWIJZINGEN.

En die jaren ’80 vibe wordt alleen maar versterkt door alle verwijzingen die in de serie verstopt zitten. Er zitten zoveel kleine ‘grapjes’ in, je kan het bijna niet bijhouden. Gelukkig is er iemand zo gek geweest om er een video van te maken… Kijk maar:

6. Het script

De eerdergenoemde spanning, dat die zo goed in de serie blijft zitten, heeft ook te maken met de opbouw. De 8-delige serie is een soort van lange ‘Steven Spielberg’-film opgedeeld in 8 hoofdstukken. Dat verklaart dat je door wilt kijken, maar zorgt er ook voor dat de spanning perfect opgebouwd wordt. Dus kudo’s voor het script van de gebroeders Duffer.

En ondanks die herkenbare elementen van andere films, blijft de serie origineel. Er is geen aflevering die tegenvalt. Elk personage blijft boeien.

7. De soundtrack

© Netflix

Of je nu luistert naar ‘Atmosphere’ van Joy Division, of ‘Heroes’ van Peter Gabriel, of gewoon de muziek waar elke aflevering mee start, de muziek is geweldig goed uitgezocht. En ook tijdens werk of gewoon thuis bij het schoonmaken, heerlijk om naar te luisteren.

Beluister de muziek zelf via Spotify hieronder (TIP):

Lees ook:

Bronnen: Metro.co.uk, Variety.com

Laatste nieuws

Zie ook