Helen Mirren verdedigt Oscars

Helen Mirren verdedigt Oscars op het gebied van de nominaties. De ‘Trumbo’-actrice sprak deze woensdag met Jon Snow van...

Lees ook

Helen Mirren verdedigt Oscars op het gebied van de nominaties. De ‘Trumbo’-actrice sprak deze woensdag met Jon Snow van Channel 4 News over het feit dat de Oscars dit jaar wel ‘erg wit’ zijn. Helen vindt de beschuldigingen niet terecht, “het is niet fair tegenover de Academy”. En dat terwijl er bij de Oscars voor het tweede keer op rij geen gekleurde acteurs genomineerd zijn. “Dat is nu eenmaal zo gegaan.” Maar dat betekent niet dat Dame Helen niet vindt dat een acteur als Idris Elba genomineerd zou moeten worden voor zijn rol in ‘Beast of no nation’. Ze legt uit, “Idris Elba zou absoluut genomineerd zijn voor een Oscar als meer mensen zijn werk hadden gezien. Helaas hebben niet genoeg mensen gekeken. Misschien wilden zij ook geen film over kindsoldaten zien…”

SAG Awars winnaars 2016 - Idris Elba © Rich Polk/Getty Images

Gelukkig viel Idris bij de SAG Awards wel in de prijzen (en terecht, ‘Beast of no nation’ is zware kost, maar erg goed). Helen gaat verder: “We moeten niet naar de Oscars kijken, maar naar het proces van wat er gebeurt voordat een film in aanmerking komt om genomineerd te worden. Wat voor films worden er gemaakt, hoe worden de personages gecast, welke scripts zijn er… Als we daar scherper naar kijken, daar kunnen we veel meer mee bereiken en via die weg ook meer diversiteit op de Oscars krijgen.” En daar heeft de Dame zeker een punt. Er zijn dit jaar zoveel goede acteurs en actrices genomineerd, door zo los te gaan op de Oscars, dat is tevens niet fair t.o.v. van hun werk.

De Academy zal op haar beurt ? zo kondigde het aan ? veranderingen gaan aanbrengen in het stemproces, zo ook bij het aanstellen van een meer divers gezelschap ‘governors’. Daarnaast zal het een grootschalige campagne opzetten om nieuwe leden te werven om zo een betere afspiegeling van de samenleving te krijgen. Hopelijk nemen ze het advies van Helen dan ook nog mee.

Oscar geheimen

20 genomineerden over hun beste rollen

Laatste nieuws

Zie ook