Exclusief interview Donna Karan over autobiografie

Beau Monde sprak exclusief met designer Donna Faska, oftewel Donna Karan. Donna is een van de meest invloedrijke modeont...

Beau Monde sprak exclusief met designer Donna Faska, oftewel Donna Karan. Donna is een van de meest invloedrijke modeontwerpsters uit de Amerikaanse fashion industrie. Donna begon in 1962 met het verkopen van kleding in een winkel bij haar in de buurt. Na 4 jaar vond ze dat ze dat zelf veel beter kon en schreef zich in bij de Parsons School of Design. Ze werd in 1973 Mrs. Karan toen ze het ja-woord gaf aan Mark Karan. In 1978 strandde dit huwelijk.

Van Klein tot DKNY

In 1968 kreeg Donna een vakantiebaantje bij ontwerpster Anne Klein, maar werd al vrij snel ontslagen. Reden: Donna was dusdanig goed, dat Anna zich onzeker voelde… In 1970 ging Donna echter wel terug naar Anna Klein. In 1974 overleed Anna helaas aan kanker, waardoor Mrs. Karan haar collectie kon afmaken. Vanaf 1985 werkte Donna Karan uitsluitend voor zichzelf om in 1988 het welbekende ‘DKNY‘ op te richten. In minder dan een jaar viel DKNY al in de prijzen: Donna ontving voor haar designs de ‘Council of Fashion Designers of America Award’. En daar bleef het niet bij. Maar dat kunnen jullie allemaal lezen in haar nieuwe boek: Donna Karan, mijn autobiografie (€22,50 via Bol.com). En dit is wat Donna aan ons erover vertelde:

Donna Karan autobiografie exclusief interview Beau Monde

Welk hoofdstuk moeten we echt lezen?
“Poeh, dat is een lastige vraag. Ik vond het erg leuk om het hoofdstuk ‘Friends for life‘ op papier te zetten. Heerlijk om terug te denken aan de geweldig gekke tijden die ik gehad heb met Louis Dell’Oliowhen. Samen designden we voor Anna Klein. In deze periode ontmoette ik ook mijn BFFs for life: Patti Cohen en Barbra Streisand. Wist je dat toen ik Barbra ontmoette, ik echt compleet ‘start struck’ was…” Wie niet, Donna, wie niet…

Wat is nu – naast dit boek natuurlijk – de beste biografie in de modewereld?
“Haha, nu is het wel genoeg met die lastige vragen! Ik verslind die boeken dus echt allemaal. Wat een inspirerende reizen maakt iedereen toch. Zelf ben ik erg visueel ingesteld. Een beeld zegt niet voor niets meer dan duizend woorden. Daarom heeft mijn autobiografie ook zoveel foto’s. Veel meer dan een normale biografie!”

Wat inspireerde je om aan je biografie te beginnen?
“Ik moest het nu gewoon opschrijven, anders zou ik het misschien niet meer herinneren hè. Word ook een dagje ouder. We hebben er allemaal last van, dat we wel eens dingen vergeten. En dat wilde ik niet, dus ik heb alles op tafel gegooid, alle hoogtepunten en emoties opgeschreven. Mijn reis in woord en beeld. Donna Karan: mijn autobiografie.

En waar gooide je dan alles op tafel?
“Eigenlijk overal. Ik schreef het boek samen met Kathleen Boyes. Een goede vriendin. Zij schrijft eigenlijk al zo’n 30 jaar voor mij. We hebben veel gespard, bij mij thuis, na yoga, in mijn strandhuis, in de auto, op het strand, in de studio, over de telefoon, echt overal.”

Had je ook bepaalde rituelen?
“Dit was een goed excuus om alle foto’s uit de oude doos te bekijken! En alles op volgorde te leggen.”

Heb je een levensmotto?
“Ik heb slechts 2 regels: 1) focus op het positieve en 2) voor elk probleem is wel een oplossing. Je moet alleen soms een beetje creatief denken.”

Spijt?
“Nee, dat heb ik niet. Ik heb nergens spijt van. Of ik het nou goed of minder goed gedaan heb, alles heeft bijgedragen aan waar ik nu sta. Enige wat ik wel graag anders had willen doen, zoals ik ook beschreven heb, is dat ik mijn echtgenoot Stephan en zijn ambities destijds niet meer gesteund heb. Ik zou willen dat hij meer de tijd had gehad om te genieten van zijn kunstwerken. Dat is ook een van de redenen dat ik me zo gepassioneerd bezig houdt om zijn werken de exposure te geven die ze verdienen, die hij verdient.”

Waardoor had jij wel succes als zakenvrouw, zoveel vrouwen proberen de top te halen, maar niet iedereen lukt dat?
Mijn focus lag nooit op succes, maar op mezelf. Wat ontbreekt er in mijn leven, wat heb ik nodig? Ik wilde sophisticated kleding maken voor mezelf en mijn vrienden. Dat was mijn passie. Je moet je passie volgen, dan komt het succes vanzelf.”

Wat is de beste beslissing die je ooit genomen hebt?
Volg je instinct. Pas na mijn ontslag besloot ik dat het anders moest. Samen met mijn man ging ik ervoor.”

Wie is grootste heldin?
“Mijn dochter Gabby. Ze vult me aan, is mijn beste vriendin. Hoe zij alle ballen hoog houdt… Ze is getrouwd met een fantastische man, heeft twee prachtige kinderen en bezit inmiddels vier restaurants. Werk, gezin, ze runt het allemaal en ziet er nog eens tip top uit ook. Mijn trots.”

 

“The most beautiful gift in the world is being a mother.” – Donna Karan #MothersDay

 

Een foto die is geplaatst door Donna Karan New York (@donnakaran) op

Wie bewonder je?
“Zo, heb je even? Er zijn zoveel mensen die ik hoog acht. Maar een persoon wil ik nu benoemen. Hillary Clinton. She walks the walks, en dat doet ze beter dan iedereen die ik ken. En dat qua werk, als vrouw van, als moeder en inmiddels ook als oma. Ik hoop van harte dat zij de eerste vrouwelijke Amerikaanse president gaat worden!”

Is er al een volgend projectje waar je aan denkt?
Urban Zen! Mijn levensfilosofie. Ik heb er nog geen plan du campagne voor, maar daarin word ik vanzelf door iemand of iets geleid. In eerste instantie ga ik lekker reizen, naar plekken waar ik nog nooit geweest ben. Denk aan China, Columbia en Cuba. Waar ik nog niet geweest ben, of wat ik nog niet ervaren heb, dat wil ik nu ontdekken. Daar haal ik mijn passie uit.”

Nu verkrijgbaar: Donna Karan, mijn autobiografie.

Laatste nieuws