Op de fiets naar school en 's avonds weer aanschuiven bij pa en ma? Dat zit er binnenkort niet meer in voor Alexia. Haar vertrek naar een Welshe boarding school zal het alledaagse leven van de prinses ingrijpend veranderen.
United World College
Deze week maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend dat prinses Alexia vanaf volgend schooljaar haar opleiding vervolgt aan het United World College of the Atlantic, een internationale kostschool in het zuidelijke puntje van Wales. Geen verrassende stap voor de dochter van een koning – meerdere andere prinsessen gingen haar voor – maar wel een keuze waarmee het dagelijks leventje van Alexia op de schop gaat.
Druk lesprogramma
Het relatief moderne paleis Huis ten Bosch ruilt Alexia na de zomervakantie in voor een middeleeuws kasteel aan de zuidkust van Wales. Rondom dit indrukwekkende bouwwerk ligt de campus waar de leerlingen verblijven.
De nieuwe school brengt een intensief leerprogramma met zich mee. Het niveau ligt er waarschijnlijk nog een tikkeltje hoger dan op Alexia's huidige school, het Sorghvliet-gymnasium. Het internationale diploma dat afstudeerders toegekend krijgen, kan dan ook een mooi entreekaartje zijn voor 's werelds topuniversiteiten.
Wanneer de reguliere lesdag erop zit, moeten de leerlingen de handen uit de mouwen steken om vrijwilligerswerk te verrichten. Dat varieert van bijspringen bij het lokale verzorgingshuis en culturele activiteiten organiseren voor mensen met een beperking tot meewerken op de biologische boerderij van de campus. Prinses Alexia krijgt hiermee dus de kans om haar horizon te verbreden en zichzelf klaar te stomen voor royal liefdadigheidswerk. Naast sociaal werk staan ook diversiteit en duurzaamheid hoog in het vaandel op de school. En voor wie zich nog verveelt, biedt het 'UWC' een ruim aanbod aan sport- en creatieve activiteiten. Never a dull moment voor de scholieren aldaar!
Mediacode
Prinses Alexia kan op de buitenlandse kostschool waarschijnlijk ook genieten van meer anonimiteit. Een leerlinge uit koninklijke kringen is niets nieuws op het UWC, waar eerder kroonprinses Elisabeth van België afstudeerde en waar ook kroonprinses Leonor van Spanje vanaf volgend schooljaar te vinden zal zijn. Aan de andere kant van de Noordzee is ook nog altijd de mediacode van kracht, dus de prinses kan niet plotseling benaderd worden door de pers.
Het deed (destijds prins) Willem-Alexander in ieder geval goed toen hij in de jaren tachtig op dezelfde school even kon ontsnappen aan alle media-aandacht. "Hij heeft zeker genoten van zijn tijd hier", herinnert oud-klasgenoot Adrian Disney zich in een interview met de BBC. "Het was waarschijnlijk de eerste keer van zijn leven dat hij naar buiten kon gaan en ervan kon genieten, zonder te worden herkend."
Snel volwassen
Aan het leven op de kostschool hangt wel een prijskaartje: het lesgeld voor twee schooljaren bedraagt zo'n 79.000 tot 91.000 euro. Dat betekent echter niet dat er alleen maar royals en kinderen met goed bedeelde ouders in de klaslokalen zitten, want het overgrote deel van de leerlingen krijgt een beurs om de opleiding te bekostigen.
Dat was ook het geval voor de Nederlandse oud-leerling Daro Nakshbande. Hij behaalde in 2015 zijn diploma aan de internationale school en vertelt aan NOS hoe het was om op jonge leeftijd op eigen benen te gaan staan.
"Het lastige is dat als je een vervelende dag hebt gehad, je niet 's avonds op de bank bij je ouders kan klagen. De school houdt 's middags niet op, ook in de avond ben je nog bij elkaar. Maar daar leer je juist van. Je wordt daar snel volwassen."
- NOS, Bussiness Insider
- Brunopress, Patrick van Emst