Royal paasrecept: de favoriete citroencake van the Queen

Rechtstreeks uit de keuken van Buckingham Palace.

Als het goed genoeg was voor de Queen, dan is het ook goed genoeg voor onze Paasbrunch. Voormalig royal chef Darren McGrady deelt het citroencake-recept dat hij talloze keren voor Hare Majesteit maakte.

Royal chef

Darren McGrady werkte elf jaar in de keuken van Buckingham Palace en deelt tegenwoordig al zijn koninklijke recepten op zijn YouTube-kanaal. Precies op tijd voor Pasen delen we dan ook zijn friszoete citroencake die hij naar eigen zeggen ‘keer op keer’ heeft gemaakt voor wijlen Queen Elizabeth.

“Volgens de Britten kan ieder probleem worden verholpen, of op z’n minst makkelijker worden gemaakt, met een kop thee en een plak cake”, vertelt McGrady. Dus als de Queen ergens mee zat, dan sleepte deze citroencake haar er doorheen. “De cake blijft heerlijk zacht. Ik kon hem op vrijdag bakken in de keukens van Buckingham Palace en hem naar Windsor Castle laten sturen zodat de Queen er in het weekend van kon genieten.”

Wat deze cake extra lekker maakt, is dat ‘ie maar liefst twee glazuurlagen krijgt. “Ik maakte de eerste glazuurlaag en de tweede laag werd op Windsor toegevoegd, vlak voor de royal tea geserveerd werd.”

Ingrediënten

Voor kom 1:

  • 3 eieren
  • 250 milliliter zure room
  • 60 milliliter plantaardige olie
  • 2 eetlepels citroenrasp
  • 2 eetlepels citroensap

Voor kom 2:

  • 65 gram bloem
  • 200 gram suiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout

Voor de eerste glazuurlaag:

  • 125 gram poedersuiker
  • 3 eetlepels citroensap

Voor de tweede glazuurlaag:

  • 125 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels citroensap
  • Druppeltje gele voedingskleurstof (optioneel)

Zo ga je te werk

Vet een broodvorm of cakevorm in. Meng in een beslagkom alle ingrediënten voor kom 1 en in een andere beslagkom alle ingrediënten voor kom 2.

Voeg de inhoud van de twee beslagkommen vervolgens samen en meng totdat er geen klontjes meer te zien zijn.

Giet het beslag in de bakvorm en bak 30-40 minuten op 175°C. Laat de cake eventjes afkoelen voordat je hem uit de vorm verwijdert.

Meng de poedersuiker met het citroensap voor glazuurlaag 1 en verwarm in een pannetje tot het stroopachtig wordt.

Prik gaatjes in de bovenkant van de cake met een vork en giet het glazuur eroverheen.

Meng de poedersuiker en het citroensap voor glazuurlaag 2. Let op: deze laag hoeft niet te worden verwarmd! Schenk de tweede glazuurlaag over de cake en laat hard worden voordat je de citroencake aansnijdt.

Wil je het helemaal in royal stijl doen, serveer de cake dan à la Elizabeth met een kop Twinings thee (Earl Grey of Darjeeling schijnden de favorieten van de Queen te zijn, dan weet je het maar).

Vrolijk Pasen!

Beeld: Unsplash | Video: Darren McGrady (YouTube)

Laatste nieuws