Waarom de Britten zich enorm zorgen maken over de Queen

Na een huwelijk van 73 jaar moet Queen Elizabeth (94) afscheid nemen van prins Philip.

Lees ook

Hij was haar 'steun en toeverlaat'. En juist dat baart de Britten enorme zorgen.

Haar grote liefde, prins Philip, is vorige week overleden en dat maakt van de Britse koningin, Elizabeth II, een weduwe. Iets waar de Britten zich enorm druk om maken. “Hoe langer twee mensen een koppel zijn, hoe groter de kans dat de één het niet lang trekt zonder de ander”, zegt klinisch ouderenpsycholoog Luc Van de Ven. Het verklaart waarom de Britten nu angstig zijn.

Na een huwelijk van 73 jaar moet Queen Elizabeth (94) afscheid nemen van prins Philip. “Er bestaat inderdaad zoiets als het ‘weduwschap-effect’”, zegt de psycholoog. Maar familie en vrienden kunnen wat dat betreft levens redden. In het geval van de koningin zijn dit haar kinderen, kleinkinderen én achterkleinkinderen. “Zij vormen een trouwe, hechte en sterke kracht voor HM.” Het overlijden van de Britse prins Philip (99) vorige vrijdag raakte het hele Verenigd Koninkrijk (en de rest van de wereld). Maar van alle Britten valt het verlies de Queen natuurlijk het zwaarst. Zij moet afscheid nemen van haar steun en toeverlaat, met wie ze al sinds haar eenentwintigste getrouwd was. “Ze zegt dat ze een gigantische leegte in haar leven ervaart”, reageert haar zoon prins Andrew.

Waarom 1 op de 5 ouderen sterft na verlies partner

“Anders dan bij jongere mensen ondervinden ouderen vaak een gebrek aan perspectief. Hoe moet dit nu verder, kan ik het alleen redden? Men wordt getroffen door een combinatie van verlieservaringen. Naast het verlies van en het verdriet voor de partner, is de oudere bezorgd over de toekomst waardoor de wanhoop nog meer aanwezig is en de situatie uitzichtloos lijkt”, aldus Luc Van de Ven. We geloven dat de Queen een sterke individualist is, die weet hoe ze haar eigen boontjes moet doppen. Haar eerste werkbezoek werd al ingepland, de vieringen van haar 95ste verjaardag gaan nog door, ze krijgt veel steun van haar naaste kring. Als iemand dit kan, is het de Britse Liz wel.

En als stel doorstonden ze alles: de scheidingen van hun kinderen, het bijna-einde van de monarchie na de dood van prinses Diana en de kwakkelende gezondheid van Philip. Maar ook: zijn vele tactloze uitschieters en het schier onuitputtelijke plichtsbesef van de Queen waarvoor altijd alles moest wijken. Hun geheim? “Philip wimpelt complimentjes altijd weg, maar hij is altijd mijn grote kracht en gids geweest,” aldus Elizabeth. En wat zegt Philip? “Mijn eerste, tweede en laatste job is de Queen nooit teleurstellen. Aangezien ik dat natuurlijk wel eens doe, is het een zegen dat ze een overvloed aan tolerantie heeft.” Rest in Peace, Philip…

Bron: Luc van de Ven | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook