Laatste woorden en betekenisvolle bloemen: zo nam de familie afscheid van prins Philip

De Queen hield het kort en Meghans bloemenkrans zat vol symboliek.

Lees ook

Het was een droevig beeld, de Queen die in haar eentje in de kerkbank van St. George's Chapel bij de begrafenis van prins Philip zat. Op een briefje op de kist waren haar laatste woorden aan haar echtgenoot te lezen.

En ook Meghan Markle, de grote afwezige, liet een boodschap achter voor de overleden hertog van Edinburgh.

Loving memory

Boven op de kist van prins Philip was een kort, handgeschreven briefje van de Queen te zien tussen de bloemen van de krans: In loving memory, Elizabeth. De vier woorden waarmee de koningin afscheid nam van haar echtgenoot waren geheel volgens het rouwprotocol geschreven op zwart omlijnd papier.

Ook bij andere bloemenkransen in de kapel waren handgeschreven briefjes te zien, waaronder eentje van de afwezige hertogin Meghan. Wat daarop te lezen is, hebben de camera's niet vastgelegd. Wel zijn de verschillende bloemen in de krans onder de loep genomen.

Symbolische krans

De krans die namens Harry en Meghan was neergelegd, was bijzonder kleurrijk in vergelijking met de andere bloemen. De hertog en hertogin van Sussex hebben de krans laten samenstellen door de bloemist die ook tijdens hun huwelijk de boeketten verzorgde. In het geheel zien we onder andere acanthus, de nationale bloem van Griekenland, Philips geboorteland, en kruisdistel (sea holly in het Engelse – verwijzend naar Philips tijd bij de koninklijke marine). Daarnaast bevat de krans rozen, de bloemen van Philips geboortemaand. De symboliek gaat nog wat verder met klokjes ('dankbaarheid en eeuwigdurende liefde'), rozemarijn ('herinnering') en lavendel ('toewijding'). Je kunt wel stellen dat de krans zorgvuldig is gekozen!

De Queen zelf bracht ook veel liefdevolle boodschappen over met haar bloemkeuze. In haar krans waren witte lelies te vinden, typische bruiloftsbloemen; witte rozen, een teken van respect en herinnering; pronkerwt, symbool van afscheid en dankbaarheid; en witte chamelaucium, dat verwijst naar liefde die tegenslagen en de tand des tijds weet te weerstaan.

Berichten en foto’s

In de aanloop naar de uitvaartdienst deelden meerdere leden van de royal family al liefdevolle herinneringen aan prins Philip. Ook regent het op sociale media nooit eerder vertoonde foto's van de Hertog van Edinburgh.

Mike Tindall, de echtgenoot van prinses Anne's dochter Zara, deelde bijvoorbeeld een lief beeld van Philip met zijn achterkleindochter Mia. “Het is een heel droevige week geweest, maar het heeft ons de tijd gegeven om na te denken over de geweldige herinneringen en verhalen.”

Dat Philip een goede band had met zijn achterkleinkinderen, blijkt uit meerdere foto's die de royals afgelopen week deelden, zoals dit kiekje van Philip een jonge prins George.

Een foto uit 2018 van Elizabeth en Philip met al hun achterkleinkinderen (op dat moment) trok in het bijzonder de aandacht. De kinderen van Zara Tindall waren nog niet eerder gezien in een portret met hun overgrootouders.

De op social media actieve prinses Eugenie schreef een liefdevolle brief aan haar grootvader, waarin ze beloofde dat ze met zijn allen voor 'Granny' zullen zorgen.

De Queen zelf gaf ook een vakantiefoto uit 2003 vrij.

En met deze foto leek Philip zelf nog eens afscheid te nemen.

Bron: Woman and Home, Hello | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook